Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Prezident Miloš Zeman dnes otevře hospic na libereckém Perštýně

Slavnostního otevření hospice, který vznikl v bývalém sirotčinci na libereckém Peštýně, se dnes hodinu po poledni zúčastní prezident Miloš Zeman. Zařízení pro nevyléčitelně nemocné v Libereckém kraji chybělo, jeho stavba skončila před několika týdny. První klienty hospic přijal už v pondělí.

Slavnostní otevření hospice proběhne dnes odpoledne. Na programu je přestřižení pásky, prohlídka i tisková konference, které se zúčastní také hejtman Libereckého kraje Martin Půta i ředitelka hospice Taťána Janoušková a desítky dalších hostů. Po deseti měsících do Liberce přijede také prezident Miloš Zeman. „Hospic je jedno z témat pana prezidenta, proto se rozhodl přijmout mé pozvání,“ doplnil hejtman.

Hospic má necelé tři desítky pokojů a jeho výstavba přišla na bezmála 109 milionů korun, z toho čtyři pětiny by měla pokrýt evropská dotace. Celá budova sirotčince prošla kompletní rekonstrukcí, na obou stranách vyrostly nové přístavby s pokoji, vzadu třetí s denním stacionářem. Rekonstrukcí prošla i sousední administrativní budova a revitalizace se dočkala i zahrada.

Náklady na provoz lůžkového hospice by se měli pohybovat kolem 24 milionů korun ročně. Polovinu by měly pokrýt zdravotní pojišťovny, další pětinu zaplatí klienti, necelou desetinou přispěje kraj podobně jako Ministerstvo sociálních věcí a jedenáct procent by se mělo podařit získat od dobrovolných dárců.

Foto Bezedný Frank

Štítky Miloš Zeman, Liberecký kraj, Martin Půta, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prezident Miloš Zeman dnes otevře hospic na libereckém Perštýně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.