Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Liberecké zoo ubylo návštěvníků, za poklesem bylo tropické léto

Libereckou zoologickou zahradu loni navštívilo zhruba 327.000 lidí, to je asi o 5500 méně než v roce 2014. Na poklesu se podepsal zejména nadprůměrný počet letních dnů s tropickými teplotami. Novinářům to dnes sdělil mluvčí zoo Jan Kubánek. V létě podle něj přišlo do zahrady proti dlouhodobému průměru asi o 40.000 lidí méně. To se projevilo i na příjmech zahrady, která má v tomto ročním období největší obraty z občerstvení, suvenýrů a dalších komerčních aktivit.

"Pro nás je léto z pohledu příjmů nejdůležitější," řekl už dříve ředitel zahrady David Nejedlo. Vedení zahrady muselo kvůli nízké návštěvnosti v létě požádat město a kraj o mimořádnou pětimilionovou dotaci, jinak by nebylo schopno hradit mzdy nebo faktury.

Nenaplnilo se ani očekávání, které zahrada vkládala do experimentu s výstavou reálných modelů prehistorických zvířat, zahájenou v červnu. Expozice měla nalákat návštěvníky, kteří do zoo běžně nechodí. "I přes poměrně rozsáhlou reklamní kampaň se tento předpoklad vedení zoo nenaplnil v plné míře," řekl Kubánek. Výstavu za necelých pět měsíců zhlédlo přes 53.000 lidí.

Propad návštěvnosti se zoo ale podařilo takřka dorovnat díky příznivému počasí na podzim a v předvánočním období. "Bohužel v tomto období již nejde plně nahradit výpadek finančních příjmů," řekl Kubánek. Mezi nejnavštěvovanější akce patřila říjnová Strašidelná zoo, která se kvůli velkému zájmu konala poprvé ve dvou termínech. Do zoo si při ní našlo cestu 3700 návštěvníků. Historický rekord zaznamenal Štědrý den, kdy lidé platí dobrovolné vstupné. "Přes 3600 návštěvníků zanechalo ve skleněné pokladně příspěvek ve výši přes 92.000 korun," uvedl Kubánek.

Zoo je příspěvkovou organizací Liberce a patří pod ní také Centrum pro zvířata v nouzi Archa, Středisko ekologické výchovy Divizna a Kulturní centrum Lidové sady. O ně byl zájem obdobný nebo vyšší než v roce 2014. Do Lidových sadů zavítalo přes 81.000 návštěvníků plesů, koncertů, divadelních představení a dalších kulturních a vzdělávacích akcí. Centrum Archa při výukových a poznávacích programech navštívilo 1049 lidí a Divizna uspořádala vzdělávací aktivity pro téměř 7700 dětí a pedagogických pracovníků. Návštěvnost všech subjektů příspěvkové organizace města tak byla skoro 417.000 lidí.

Autoři | Foto Zoo Liberec

Štítky léto, zahrada, Štědrý den

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecké zoo ubylo návštěvníků, za poklesem bylo tropické léto  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.