Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberec otevřel poprvé letos turistům největší protiletecký kryt

Poprvé v letošním roce otevřel Liberec turistům největší protiletecký kryt, který vznikl pod Sokolovským náměstím za druhé světové války. Unikátní je zejména kumulací jednotlivých podzemních staveb. Jsou tam pozůstatky starých štol, o nichž se toho moc neví. Kryt je postaven na starých sklepeních, pak tam byl projekt automobilového tunelu. Na místě těchto staveb vznikl za druhé světové války protiletecký kryt, který byl po válce přebudován na kryt protiatomový, vysvětlil Ivan Rous ze Severočeského muzea v Liberci, který dnes návštěvníky provázel.

Do protileteckého krytu pod Sokolovským náměstím se vstupuje z Lucemburské ulice. Labyrint je na ploše téměř jednoho čtverečního kilometru a je ve velmi zachovalém stavu. Vznikl na místě, kde byly v minulosti zřejmě štoly na železnou rudu, později se tam pravděpodobně těžila hrnčířská hlína a pak ve štolách vznikly sklepy. Prohlídka trvá mezi půl hodinou a hodinou. Je to podle Rouse individuální, záleží na zvídavosti návštěvníků. Zajímavé je hlavně technické vybavení krytu.

"Původní jsou konstrukce toho protileteckého krytu z druhé světové války, desítky metrů vyzděných štol a jeden nouzový vchod pod domy na Sokolovské náměstí, všechno ostatní je ze 60. a 70. let," vysvětlil Rous. Kryt má přes kilometr chodeb a byl podle něj určen pro 1000 lidí, ale vejít se jich tam mohl v extrémním případě až dvojnásobek. Kryt je stále funkční včetně všech technologií. "Jsou tam filtroventilace, lahve, které vnitřní prostor zásobují kyslíkem, pokud by se to zprovoznilo, je tam vodovod i kanalizace," doplnil Rous.

Kryt pod Sokolovským náměstím není zdaleka jediným v Liberci. "Za druhé světové války bylo těch krytů v Liberci odhadem kolem 120 a dalších skoro sto po válce. Trochu se to prolíná, ale těch protileteckých krytů bylo kolem 200. To jsou ale kryty, o kterých víme," poznamenal Rous. V centru města byly podle něj kryty v každém druhém domě. Stavěly se ještě v 60. letech minulého století. "Pak se změnil systém a místo protileteckých krytů v domech se začaly víc stavět velké protiatomové kryty. V pozdějších sídlištích vznikaly centrální kryty pod obchodními a nákupními středisky," vysvětlil. Poslední kryt byl dostavěn v roce 1982, stál 20 milionů korun.

Komentované prohlídky unikátního krytu v centru města pořádá Liberec od roku 2010. "Jsou vždycky první sobotu v měsíci, je to 12 krát do roka. Samozřejmě pro skupiny, pokud se přihlásí, to může být i mimo tuto dobu," řekl Rous. Prohlídky jsou vždy v 08:30, 10:00 a 11:30. Počet míst je omezený, a tak se musí vstupenky rezervovat dopředu v městském informačním centru. Zájem je velký, i dnes byly všechny prohlídky plně obsazené.

Autoři | Foto MML

Štítky Liberec, druhá světová válka, Nám. Sokolovské, Severočeské muzeum v Liberci, dům

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec otevřel poprvé letos turistům největší protiletecký kryt  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.