Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Máte rádi svijanské pivo? Nejste sami, zájem o něj meziročně opět stoupl

Zájem o pivo ze soukromého pivovaru Svijany stále stoupá. Pivovar v loňském roce dodal na trh rekordních 623 800 hektolitrů piva. Polovinu v lahvích a druhou v sudech. Je to téměř o desetinu víc než předloni, kdy v největším pivovaru v Libereckém kraji vyrobili 570 tisíc hektolitrů. Většina svijanského piva se přitom prodá v tuzemsku, na export do Polska a Slovenska šlo jen zhruba 26 tisíc hektolitrů, to jsou asi čtyři procenta produkce.

"Export máme minimální vzhledem k tomu, že naše piva, ani v lahvích, nestabilizujeme ani nepasterujeme, nejsou pro export úplně vhodná," vysvětlila mluvčí pivovaru Petra Winklerová. Nepasterovaná piva mají totiž kratší trvanlivost. Firma ale podle ní zvažuje výstavbu vlastního pivovaru v gruzínském Tbilisi za 15 milionů eur. "Zatím je v projektu hodně neznámých, které mohou finální rozhodnutí ovlivnit," poznamenala Winklerová.

Projekt připravuje pivovar už zhruba rok. "Jasněji bychom měli mít začátkem příštího roku, kdy vyjede česká delegace do Gruzie a na oplátku by měl Českou republiku navštívit tamní premiér," dodala mluvčí. Pokud bude projekt realizován, mohl by být podle mluvčí pivovar v Gruzii do provozu uveden zhruba rok a půl od získání potřebných povolení. Pivovar Svijany chce věc zpočátku financovat z vlastních zdrojů, později by chtěl zapojit některou z bank.

Ještě v roce 1997 Pivovaru Svijany hrozilo uzavření, když podnik převzaly Pražské pivovary. Před likvidací ho tehdy zachránila skupina lidí kolem sládka Františka Horáka, který pak dlouhá léta podnik také vedl. Dnes firma zaměstnává 130 lidí. Předloni se pivovar zařadil velikostí výstavu na čtvrté místo v zemi. Hospodaření společnosti skončilo tehdy ziskem téměř 171 milionů korun při miliardových tržbách. Loňské výsledky zatím k dispozici nejsou.

Od obnovení výroby v roce 1998 se už výstav pivovaru podařilo zvýšit téměř osmnáctinásobně. Především díky investicím za více než půl miliardy. Pivovar si přes výrazné zvýšení výroby uchoval tradiční způsob vaření piva, využívá původní suroviny - humnový slad a žatecký chmel. Loni podnik investoval dalších 30 milionů korun. "Investovali jsme především do nového whirlpoolu, přetlačných tanků, trafostanice, kvasničného hospodářství a šrotovny," uvedla mluvčí. V letošním roce by podle ní objem investic do výroby měl být zhruba podobný, hlavním projektem bude nová skladová hala.

Velkou investicí je pro pivovar také rekonstrukce svijanského zámku. Zchátralý objekt koupila firma před dvěma lety. Nyní ho za přispění dotací Norských fondů a zemí Evropského hospodářského prostoru rekonstruuje. "Z vlastních zdrojů zainvestujeme v první fázi rekonstrukce 30 milionů korun," řekla Winklerová. V zámku vzniká kulturně společenské centrum s archeologickým muzeem a galerií. Měla by tam být i pivovarská restaurace a počítá se i s ubytováním. Náklady na projekt se odhadují na sto milionů korun. První etapa se pro veřejnost otevře už v polovině letošního roku.

Autoři | Foto Pivovar Svijany

Štítky pivo, pivovar, Pivovar Svijany, projekt, Polsko, Slovensko, Liberecký kraj, Gruzie, František Horák, Tbilisi

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Máte rádi svijanské pivo? Nejste sami, zájem o něj meziročně opět stoupl  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.