Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Díru na Perštýně má zaplnit technický komplex s byty, sportovištěm a parkem

Rozlehlou jámu po nedostavěném obchodním centru v Liberci by do několika let mohl nahradit administrativně technický komplex s byty, sportovištěm a parkem. Odhadem půjde o investici za jednu až 1,5 miliardy korun. Novinářům to dnes řekl člen představenstva Libereckého investičního fondu (LIF) Tomáš Kučera. LIF se stal majitelem pozemků na Perštýně v dolním centru města na sklonku minulého roku.

"Počítáme s horizontem, že by tam mohlo něco stát, do pěti let," uvedl Kučera.

Projekt je ale teprve na začátku, hotový je zatím první návrh studie od architektů Petra Šikoly a Václava Dvořáka. Podle studie by ve spodní části mohlo vzniknout bezpečné serverové centrum pro uložení počítačových dat. Nad ním by mělo být šest administrativních budov, parkoviště, atypické obytné domy i veřejný park. Podle Jiřího Šolce, který stál u zrodu projektu, by projekt mohl přinést zhruba 300 pracovních míst.

Výsledná podoba projektu ale bude zřejmá až po projednání územní studie a následné architektonické soutěže. LIF by rád získal partnery i pro samotnou realizaci, a to z řad developerů a investorů i budoucích majitelů nebo nájemců části komplexu. Podle Kučery ale zatím nejsou s nikým dohodnutí.

LIF pozemek v centru Liberce získal od německé firmy ECE. Obě strany rozhodly, že kupní cenu nezveřejní. ECE v Liberci od roku 2006 připravovala výstavbu obchodního centra bezmála za tři miliardy korun, stavbu po třech letech zastavila kvůli administrativním průtahům. Ve svahu vyhloubila jen obrovskou jámu. Ze zmařené investice vinil developer stát a domáhal se náhrady škody zhruba 1,8 miliardy korun s úroky. V arbitráži ECE prohrála.

Liberecký investiční fond LIF vznikl v roce 1991. Aktuálně nejznámější firmou z jeho portfolia je Pivovar Svijany. Firmy, které patří do jeho skupiny, na tržbách v roce 2014 získaly skoro 1,362 miliardy korun. V minulosti vlastnil LIF například i největší liberecký hotel Zlatý lev nebo postavil první závod v liberecké průmyslové zóně, práškovou lakovnu společnosti AC-Lak za 100 milionů korun.

Autoři | Foto Domyjinak.cz

Štítky Tomáš Kučera, Liberec, projekt, Václav Dvořák, Jiří Šolc, Pivovar Svijany, sportoviště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Díru na Perštýně má zaplnit technický komplex s byty, sportovištěm a parkem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.