Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Liberecké zoo získala tři ohrožené orly z Izraele

Liberecká zoo získala z Izraele tři ohrožené orly, dva královské a jednoho nejmenšího. Po měsíčním pobytu v izolaci se všichni dravci již nacházejí v zázemí liberecké zahrady, kde se budou ošetřovatelé snažit o jejich spárování a následný odchov mláďat. Získat orly z Izraele nebylo podle něj jednoduché, složitá administrativní operace trvala téměř rok.

V Evropě se množení orlů královských v umělých odchovech prozatím daří jen u dvou ze 17 sestavených párů. V Liberci se pokusí o vylepšení této nepříznivé bilance právě prostřednictvím ptáků z Izraele. "Oba pocházejí z volné přírody. Samec se narodil v roce 2008 a samice o rok později. Oběma chybí kus křídla a nemohou létat," uvedl liberecký zoolog Jan Hanel.

Návrat ptáků do volné přírody není kvůli zranění možný, ale pro celý chov mohou být velmi důležití. "Snad budeme mít v Liberci více štěstí, v izraelské zoo se pár rozmnožit nezadařilo," dodal Hanel. Ve volné přírodě žije asi jen 7000 párů, z čehož naprostá většina obývá východní části bývalého Sovětského svazu. Liberec má zkušenosti s jejich chovem už od roku 1986.

K podpoře chovu přibyl liberecké zoo také jedinec orla nejmenšího ke dvěma již chovaným párům. "U něj zatím není známé pohlaví a bude určeno až v Liberci rozborem DNA," řekl Kubánek. V Evropě je zaznamenáno asi 5200 párů, z toho deset až 15 se vyskytuje ve střední Evropě. Orel nejmenší obývá otevřenou krajinu poblíž lesa do nadmořské výšky 2000 metrů zejména v severozápadní Africe, na Pyrenejském poloostrově, ve Francii, jihovýchodní Evropě a přes Turecko jeho výskyt zasahuje až do střední Asie.

Liberecká zoo má jednu z nejbohatších kolekcí dravých ptáků v Evropě, tvoří ji více než dvě desítky dravců a sov. Zhruba polovinu z nich může veřejnost vidět v expozici. Zoo je úspěšná i v odchovech a návratu dravců do volné přírody. To se daří hlavně u orlosupů bradatých a orlů mořských. Jako první na světě také po umělém oplodnění liberecká zoo úspěšně odchovala mládě orla křiklavého.

Autoři | Foto Zoo Liberec

Štítky Izrael, Evropa, příroda, Liberec, ptáci, Jan Miloslav Haněl, Turecko, Francie, Afrika, Asie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecké zoo získala tři ohrožené orly z Izraele  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.