Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

V liberecké botanické zahradě poprvé vykvete vzácný žlutokap

V Botanické zahradě v Liberci poprvé vykvete Xanthorrhoea nebo-li žlutokap. Rostlina se ve volné přírodě vyskytuje jen v Austrálii. Nikde jinde v Evropě zřejmě dosud nevykvetla.

"Je obtížně pěstovatelná a dlouho trvá než naroste," uvedla. Botanická zahrada rostlinu stromkovitého charakteru má zřejmě jako jediná v Česku, získala ji náhodou v roce 2000. "Dostat sem květinu z Austrálie není jednoduché. Tato se sem dostala díky tomu, že se v Austrálii stavěla silnice a stavitelé dostali povolení rostliny vykopat a prodat," uvedla zahradní inženýrka Blanka Nouzáková. Nejspíš přes holandskou burzu dva exempláře získalo jedno zahradnictví v centru Liberce. "Botanická zahrada měla peníze jen na jeden, stála mnoho tisíc korun," uvedla Nouzáková.

Druhý exemplář si podle ní zakoupil liberecký autosalon, jemu ale rostlina odumřela. Několik let byl nejistý i osud rostliny v zahradě. "Neměla skoro žádné kořeny, tři roky se nic nedělo. Nerostla, neumírala. Pak začala růst," uvedla zahradnice. Tato zvláštní dlouhověká rostlina roste velmi pomalu, za rok přirůstá pouze o jeden až tři centimetry. "Naše má asi metr na výšku, dorůstá až čtyř metrů," řekla Nouzáková. Odhadem je rostlině 100 let, ve volné přírodě se dožívá až 300 let. Věkem tvoří kmínek a na něm trs trávovitých šedozelených tuhých listů. "Je odolná dlouhotrvajícím suchům i požárům, které ji stimulují k dalšímu aktivnímu růstu a kvetení," řekla Nouzáková.

Podle ní zatím nelze odhadnout, kdy vykvete. Předpokládá ale, že to bude řádově ve dnech. "Nemáme s tím žádné zkušenosti. Květy ale bude zřejmě obalená, řádově jich možná bude mít stovky. Měly by být malinké a silně vonět," řekla. Barva, tvar a velikost květů by botanické zahradě měla také pomoci určit, jaký druh žlutokapu vlastní. "Zatím to přesně nevíme, Xanthorrhoea čítá 28 druhů," dodala zahradnice.

Autoři | Foto Botanická zahrada Liberec

Štítky botanická zahrada, rostliny, Austrálie, Liberec, Evropa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V liberecké botanické zahradě poprvé vykvete vzácný žlutokap  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.