Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Peníze ze sbírky dostanou rodiny obětí požáru v turnovské továrně

Peníze ze sbírky ve prospěch turnovské firmy AGBA, kterou na začátku prosince postihl velký požár, dostanou rodiny obětí. Při požáru zemřeli dva lidé. Sbírka potrvá do konce března.

Radnice ke sbírce zřídila účet 90026-1263075359/0800 u České spořitelny. "Město Turnov na tento účet připíše 50 tisíc korun," uvedla místostarostka Jana Svobodová.

Při požáru v průmyslové zóně Vesecko zemřela 3. prosince žena a následkům zranění později podlehl v nemocnici muž. Podle dosavadních informací začalo hořet v plnírně plynů do sprejů. Společník firmy Jan Holas už dříve uvedl, že se nenadále vznítily a následně vybuchly hořlavé látky. Přesná příčina požáru se ale stále zjišťuje.

Požár v turnovské firmě byl loni pro hasiče v Libereckém kraji nejsložitějším zásahem. Hašení trvalo 34 hodin, několik dalších dnů muselo být požářiště pod kontrolou. Při likvidaci požáru se na Vesecku vystřídalo přes 200 hasičů ze 46 jednotek. Škodu hasiči předběžně odhadli na 40 milionů korun. Pokud chce někdo pomoci firmě, musí se obrátit na ní. "Finanční pomoc z veřejné sbírky nemůže být dle zákona použita ve prospěch právnické osoby, která je pojištěna," uvedla mluvčí radnice.

V továrně na výrobu lékárniček do aut, autokosmetiky a dalších doplňků do vozidel se podařilo výrobu obnovit krátce po uhašení požáru. "Jsme na nějakých 70 až 80 procentech stavu před požárem," řekl nedávno Holas. AGBA zaměstnává zhruba 60 lidí, podle Holase nikdo ze zaměstnanců neodešel. Vstřícné jsou k Agbě i firmy, které s ní spolupracují. "Někteří odběratelé nám platí před splatností, dodavatelé nám zase prodloužili splatnost," ocenil Holas. V roce 2014 tržby firmy přesáhly 111 milionů korun, výsledek hospodaření za běžnou činnost byl 8,4 milionu korun.

Požár v továrně Agba

Čtvrtek, 3. prosince 2015, 13:39

Požár v továrně Agba
Požár v továrně Agba

Autoři | Foto Bezedný Frank

Štítky požár, Jana Svobodová, Česká spořitelna, Turnov, Liberecký kraj, peníze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Peníze ze sbírky dostanou rodiny obětí požáru v turnovské továrně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.