Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Do úprav sídliště Žižkův Vrch dal loni Jablonec desítky milionů

Do úprav sídliště Žižkův Vrch v Jablonci nad Nisou dalo loni město přes 45 milionů korun. Zhruba 70 procent nákladů by měla zaplatit Evropská unie. Obytný soubor má opravené ulice i veřejná prostranství, přibyla místa k parkování, kontejnerová stání i hřiště. Poslední akce tam byla dokončena v závěru loňského roku.

Úpravy lokality byly financovány z Integrovaného programu rozvoje města Žižkův Vrch (IPRM). K dispozici v něm bylo 4,4 milionu eur (119 milionů Kč). Zhruba 40 procent peněz bylo určeno na revitalizaci panelových domů, nové výtahy, okna, rozvody nebo zateplení, větší část peněz směřovala na opravy a rekonstrukce veřejného prostoru. Zatímco na veřejná prostranství mohl program poskytnout dotaci do 85 procent nákladů, v případě domů byla dotace mezi 40 až 60 procenty.

Loni se úpravy dotkly zejména vnitrobloku ulic Liberecká - Lípová - Budovatelů. Od dubna se rekonstruovala nejen hřiště, ale také komunikace a chodníky. Vznikla nová kontejnerová stání v ulici Na Vršku a Lípová, opravou prošla opěrná zeď v ulici U Nisy a starou prošlapanou stezku od ní do ulice Na Vršku nahradil nový chodník. "Zrekonstruované jsou i obslužné komunikace ve vnitrobloku včetně dvou parkovišť," uvedl náměstek primátora Lukáš Pleticha (ČSSD).

Lokalita získala i čtyři nová dětská hřiště: v ulici U Nisy, u obytného bloku Abeceda, ve vnitrobloku ulic Liberecká - Lípová - Budovatelů a u lesoparku v ulici Plynární, kde přibylo také nové fitness hřiště pro všechny generace. V rámci projektu byla vybudována i dvě sportovní hřiště v lesoparku a ve vnitrobloku. "Realizace probíhala od října 2014 do října 2015. Závěrečné vyúčtování projektu s žádostí o proplacení dotace z EU jsme předložili koncem listopadu loňského roku," řekla manažerka IPRM Iveta Habadová.

Nákladnou revitalizací prošel i obytný soubor Nová Pasířská. Vedle nových komunikací a chodníků dostal moderní veřejné osvětlení. Kontroverzní součástí projektu byla revitalizace zeleně, která vyvolala u místních obyvatel pobouření. "Ani zdánlivě zdravý pařez není zárukou toho, že kmen nebyl například v metrové výšce dutý a nehrozil rozlomením. Masívní řezy větví jsou jen vstupní branou pro dřevokazné houby, které strom zahubí," vysvětloval tehdy lidem dendrolog Josef Souček, který posuzoval stav 307 dřevin. Vykáceno jich nakonec bylo 99 a nahradilo je 112 nových.

Projekt revitalizace oblasti Žižkův Vrch připravoval Jablonec od roku 2009. V plánu byla původně i výstavba nových parkovišť pro 141 aut. Z projektu ale nakonec sešlo, lidé se podle Hozové postavili proti.

Autoři | Foto Jablonec nad Nisou

Štítky Jablonec nad Nisou, Žižkův vrch, Evropská unie, veřejné prostranství, revitalizace, projekt, Lužická Nisa, Josef Souček, Lukáš Pleticha, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do úprav sídliště Žižkův Vrch dal loni Jablonec desítky milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.