Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Chcete dotaci na nový kotel? Žádat o ni můžete od 25. ledna

Rozdělování kotlíkových dotací se blíží. Žádosti budou přijímány na podatelně krajského úřadu od pondělí 25. ledna 7:00 hodin. O finanční podporu mohou zažádat občané vlastnící rodinný dům, který vytápějí kotlem na tuhá paliva s ručním přikládáním. Žádosti je možné doručit i poštou, a to tak, aby byly doručeny nejdříve v první den příjmu žádostí.

„Ačkoliv je standardní otevírací doba podatelny pro veřejnost od 7:00 hodin, v den zahájení přijímání žádostí, tedy 25. ledna, bude budova krajského úřadu otevřena již od 6:00 hodin, aby občané v mrazivém počasí nemuseli čekat venku. Chceme tak co nejvíce vyjít vstříc žadatelům, kteří se pro zajištění předního pořadí dostaví dřív,“ říká hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Žadatelům budou v pondělí 25. ledna před podatelnou a ve 14. patře úřadu k dispozici zaměstnanci odboru regionálního rozvoje a evropských projektů, kteří mají administraci kotlíkových dotací na starosti. „Každá žádost musí být podána v zalepené a řádně označené obálce. Pokud ji někdo zapomene, nebude to problém, protože obálky budou pro občany taktéž připraveny. U vchodu do budovy úřadu umístíme informativní banner s veškerými instrukcemi,“ informuje radní Vít Příkaský.

I přestože se nepředpokládají dlouhé čekací lhůty, ve vestibulu úřadu budou k dispozici židle, aby se zejména starší žadatelé mohli před otevřením podatelny posadit.

Liberecký kraj může z Operačního programu Životní prostředí získat 140,4 milionu korun. Na dotacích rozdělí zhruba 135 milionů korun, zbylé peníze jsou určeny na administraci projetu. Kraj chce podpořit výměnu nejméně 940 kotlů na tuhá paliva za ekologičtější. Žadatelé mohou získat až osmdesátiprocentní dotaci z maximální částky 150 tisíc korun, tedy až 120 tisíc korun. V oblastech se zhoršenou kvalitou ovzduší je podpora ještě vyšší - 85 procent. Platí to pro domácnosti v České Lípě, Doksech, Mimoni, Liberci, Stráži nad Nisou, Cvikově, Kamenickém Šenově, Novém Boru, Skalici u České Lípy, Chotovicích, Okrouhlé, Ohrazenicích a Turnově.

Zkušenosti s dotacemi na výměnu kotlů už mají v Královéhradeckém, Plzeňském, Středočeském, Ústeckém nebo Moravskoslezském kraji. Liberecký kraj bude peníze na výměnu kotlů rozdělovat poprvé. 

Štítky dotace, Liberecký kraj, Martin Půta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chcete dotaci na nový kotel? Žádat o ni můžete od 25. ledna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.