Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Do Liberce zamíří uprchlíci z Iráku. Radnice jim poskytne dva městské byty

Dva byty vyčlenila liberecká radnice pro uprchlíky z Iráku. Těm transport a integraci v ČR garantuje česká vláda. Půjde o skupinu křesťanských uprchlíků a nejprve musí projít azylovým řízením, intenzivní výukou češtiny a dalšími procedurami. Celkem do Liberce dorazí dvacet Iráčanů.

„Ještě před odletem z Iráku projdou všichni uprchlíci bezpečnostní prověrkou a lékařskou prohlídkou, uskutečněnou českými zdravotníky. První skupina zhruba 30 lidí přicestuje do České republiky již koncem ledna, další skupiny budou následovat vždy po několika týdnech,“ řekl Jan Král z tiskového oddělení odboru kanceláře primátora. Česko pak přijme celkem 153 Iráčanů a Libanonců, kteří by měli v České republice získat mezinárodní ochranu a postupně se zde integrovat.

Jde o příslušníky křesťanské menšiny – rodiny i jednotlivce, vystavené represím takzvaného Islámského státu a přebývající v táboře v Erbílu na severu Iráku. Uprchlíky přijmou také například v Jihlavě, Brně, Olomouci nebo v Praze.

Do Liberce by měla dorazit skupina zhruba 20 Iráčanů, které je nutné po šesti týdnech intenzivní skupinové integrace rozmístit do bytů. „Uprchlíci budou nejprve bydlet společně v nějakém rekreačním či ubytovacím zařízení, posléze by se měli individuálně integrovat,“ okomentoval náměstek primátora pro školství, sociální věci, cestovní ruch a kulturu Ivan Langr.

Na území statutárního města nyní pracuje poradní skupina pro uprchlíky, kterou zřídila Komise zdravotní a sociální. Skupina vytipovala až čtyři možné poskytovatele a zprostředkovatele ubytování, a sice statutární město Liberec, Církev bratrskou, Římskokatolickou farnost Ruprechtice a případně Oblastní charitu Liberec. „Návrh na přidělení konkrétních bytů ve vlastnictví města, tedy jejich velikost a lokalitu, doporučí humanitní komise. Finální schválení bude náležet radě města. I po přemístění uprchlíků do jednotlivých bytů bude místní koordinátor, kterým pravděpodobně bude nezisková organizace Naděje, zajišťovat intenzivní jazykové, právní a další vzdělávání a také jej financovat,“ dodal Langr.

Autoři | Foto Jan Mocňák

Štítky Liberec, uprchlík, Irák, Česko, Vláda ČR, Jan Král, Ivan Langr, Islámský stát, Praha, Arbíl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ficmeister Ficza

At si je vezmou k sobe domu ty co to vymysleli. Neminim delat zas na nejaky liny neprizpusobivy obcany ktery budou zit z nasich dani a smat se nam. Copak tady nebi dost lidi kteri jsou v zivotni nouzi? Misto aby se lidem pridalo na platech snizil se vek na odchod do duchodu budem prijmat tuto uprchlickou spinu. Budemse bat o sve blizke a deti. Nase vlada by se nad sebou mela zamyslet

Středa, 20. ledna 2016, 23:25Odpovědět

Josef Šebek

V neděli jsem se vrétil z Francie. Viděl jsem na vlastní oči co dovedou. Viděl jsem to i v Rakousku. Někomu v Liberci zcela legálně jeblo. Za nimi přijdou další a další. Severské země je pozvolna vytláčejí a oni z Evropy nepůjdou. Vypadá to, že část půjde do Liberce. No to je ale prdel.

Středa, 20. ledna 2016, 19:20Odpovědět

Do Liberce zamíří uprchlíci z Iráku. Radnice jim poskytne dva městské byty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.