Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Stolpersteiny v chodnících připomenou liberecké oběti holokaustu

Židovská obec společně s Gunterem Demnigem rozmístí po Liberci pamětní kameny, které mají připomínat oběti holokaustu. Na osmnácti místech se objeví ve druhé polovině letošního roku. Stolpersteiny, jak se betonovým kostkám říká, jsou velké zhruba dvanáct centimetrů a na jejich horní ploše, která je potažena mosazí, je jméno osoby, která žila, nebo pracovala v přilehlém objektu.

„A právě před tento objekt se Stolpersteien položí do chodníku, a bude na něm uvedeno, kde tato osoba zahynula. Pamětní místo má chodcům připomínat osudy těchto lidí,“ popsal liberecký primátor Tibor Batthyány (ANO).

Umístění prvních devíti Stolpersteienů město schválilo už v roce 2014, k realizaci ale zatím nedošlo. O umístění dalších devíti kamenů požádala Židovská obec nyní. Umístěny budou v ulicích Husova, Bendlova, Na Okruhu, Zákopnická anebo také na chodníku před Divadlem F. X. Šaldy, kde pracoval muž, který zahynul v koncentračním táboře.

„Náklady na uložení Stolpersteienů v Liberci ponese Židovská obec, s tím, že Technické služby města Liberce, připraví v chodnících před uvedenými adresami otvory, do kterých budou následně Stolpersteieny  uloženy,“ vysvětlil náměstek pro technickou správu majetku města Tomáš Kysela (ANO).

V současnosti najdete pamětní kameny v Brně, Kolíně, Lomnici, Neratovicích, Olomouci, Ostravě, Praze, Teplicích a Třeboni. Myšlenka zrealizovat projekt Stolpersteine v České republice vznikla v prostředí české židovské mládeže v roce 2008, inspirována dojmem z kamenů položených v Německu. Souběžně s tímto nápadem přišli i v Kolíně, kde první kameny položili studenti místních stavebních škol. Cena jednoho kamene se pohybuje kolem tří tisíc korun.

Foto stolpersteine.cz

Štítky chodník, holokaust, židovská obec, Liberec, ANO 2011, Kolín, Tibor Batthyány, Německo, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stolpersteiny v chodnících připomenou liberecké oběti holokaustu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.