Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Ledová stěna v bývalém lomu Na Bídě se opět otevřela veřejnosti

Pro příznivce lezení po ledu začala dnes v Liberci oficiálně sezona. V centru města mají na skále v bývalém lomu k dispozici uměle vytvořenou stěnu vysokou 18 metrů. Na tloušťku má led od deseti do 20 centimetrů, nahoře dokonce tři metry.

Bývalý lom Na Bídě v Mlýnské ulici mají horolezci dlouhodobě pronajatý od libereckého magistrátu. "Směle říkáme, že jsme největší uměle zaledňovaný areál ve střední Evropě, protože na jihu od nás to nepotřebují a na severu to nedělají," řekl správce.

Na vytvoření ledové stěny je podle něj potřeba asi pět až šest dnů mrazů. Lézt po ní se dalo už v minulých dvou zimách, i když klimatické podmínky tomu moc nepřály. "Maximálně se lezlo deset dnů, letos je předpověď příznivější," uvedl Balšánek. Za dva týdny by se dokonce v areálu měl konat republikový šampionát v ledolezení. Kvůli tomu se nad vrchním koncem skály zaledňuje konstrukce, aby na výšku měla trať 26 metrů. Na závodě se očekává účast nejlepších českých lezců, přihlásit se ale může kdokoliv. I proto je v podmínkách, že se bude lézt s běžnými cepíny. Dnes skupinkám lezců výstup nahoru trval deset až 15 minut. "U těch nejlepších odhadujeme, že to bude kolem 30 vteřin," řekl správce areálu Václav Balšánek. Způsob výstupu u nejlepších přirovnal k běhu po čtyřech po zemi. "Akorát běží po kolmé stěně," uvedl. Kdo chce za 14 dnů projít kvalifikací, musí stěnu zvládnout za tři minuty.

Podle Balšánka je ledolezení pro začátečníky jednodušší než lezení po skále. "Na normální lezení musíte umět číst skálu a využíváte chyty a vstupy, které jsou na skále od nepaměti. Při ledolezení si je vytváříte sami každým seknutím a stoupnutím, takže to není tak náročné na techniku," řekl správce.

To potvrdil i jeden z dnešních návštěvníku areálu - Jan Libenský z Jablonce, který má zkušenosti s lezením po skalách. "Tím, že jsem větší a těžší, tak pro mě je ledolezení ideální v tom, že každý chyt je dobrý. To znamená, jak si ten cepín zaseknu, tak ho tam mám. A není to o tom, že se musím chytnout nějakého malého chytu. Tím pádem je to pro mě snazší," uvedl.

K ledolezení je podle Balšánka potřeba teplé oblečení, brýle chránící oči před padajícím ledem, sedák, helma a mačky, které se dávají na pevné boty. Někteří lezci si mačky dnes dávali na lyžařské boty. Mezi nimi i Jana Šrůtková, která lezla poprvé. "Bála jsem se, že tu nohu ani nezvednu, ale bylo to v pohodě. Ani mi nepřišlo, že mám přeskáče," uvedla.

V Libereckém kraji je to jediná umělá ledová stěna. Ve volné přírodě jsou v kraji mezi lezci oblíbená zejména dvě místa v Jizerských horách, Štolpišský ledopád nedaleko Hejnic a ledopád v bývalém lomu v Oldřichově v Hájích. Tam se ale obvykle dostanou jen zkušení lezci, liberecký areál si mohou vyzkoušet i amatéři. Při výstupu je každý jištěný.

Autoři | Foto Facebook

Štítky skála, lezení, Liberec, střední Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ledová stěna v bývalém lomu Na Bídě se opět otevřela veřejnosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.