Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dobrovolné hasiče vyznamenal hejtman za mimořádné nasazení u požáru Agby v Turnově

Hrdinové v pravém slova smyslu. Řeč je o dvou hasičích z Turnovska. Martin Bartoníčík a Petr Prokop, kteří při loňském tragickém požáru v Turnově, podávali spolu s kolegy mimořádné výkony a svou prací se podíleli nejen na záchraně životů, ale i majetku v hodnotě mnoha milionů korun, se dočkali uznání. Oba dva teď ocenil záslužnou medailí IZS Libereckého kraje II. stupně hejtman Martin Půta.

Martin Bartoníček je velitelem turnovských dobrovolných hasičů a medaili obdržel za osobní podíl při likvidaci požáru objektu Agba v Turnově, kam přijel spolu s kolegy jako první. „Zezačátku to na místě nevypadalo tak tragicky, jak se na konci ukázalo. S odstupem času ale mohu říci, že to byl jeden z největších požárů jak pro naši jednotku, tak i pro mě osobně,“ řekl Martin Bartoníček, který byl na místě tvůrcem dopravních a útočných vedení. Jako velitel úseku organizoval evakuaci požárem nezasažených výrobků z hořícího objektu. Svými výbornými organizačními a komunikačními dovednostmi významně přispěl k záchraně majetku značné hodnoty a úspěšné likvidaci požáru.

Druhým oceněným je velitel dobrovolníku z Malé Skály Petr Prokop. Na místo zásahu přijel spolu s kolegy jako třetí. V prvé řadě se postarali o zajištění dostatečného množství vody pro hašení prostřednictvím zvláštních čerpacích stanovišť. Zejména ale v přilehlých skladech s kolegy objevili a vyvezli z nich techniku, deset propanbutanových lahví, deset dvousetlitrových sudů s acetonem, čtyři nádrže na tisíc litrů s dalšími hořlavinami a další materiál. Svým rychlým a rozhodným jednáním s nasazením vlastního života zachránil velké majetkové hodnoty a zdraví zasahujících osob. „Nejdřív jsme ven ze skladu vyvezli ještěrku a další techniku a za tím objevili různé sudy a barely. Pak jsme díky upozornění místního technika našli také lahve s propanbutanem a další nádrže, které jsem vyvážel tou ještěrkou,“ vzpomínal Petr Prokop, který je v civilním zaměstnání řidičem záchranné služby.

Při požáru v průmyslové zóně Vesecko zemřela 3. prosince žena a následkům zranění později podlehl v nemocnici muž. Podle dosavadních informací začalo hořet v plnírně plynů do sprejů. Společník firmy Jan Holas už dříve uvedl, že se nenadále vznítily a následně vybuchly hořlavé látky. Přesná příčina požáru se ale stále zjišťuje.

Požár v turnovské firmě byl loni pro hasiče v Libereckém kraji nejsložitějším zásahem. Hašení trvalo 34 hodin, několik dalších dnů muselo být požářiště pod kontrolou. Při likvidaci požáru se na Vesecku vystřídalo přes 200 hasičů ze 46 jednotek. Škodu hasiči předběžně odhadli na 40 milionů korun.

V továrně na výrobu lékárniček do aut, autokosmetiky a dalších doplňků do vozidel se podařilo výrobu obnovit krátce po uhašení požáru. "Jsme na nějakých 70 až 80 procentech stavu před požárem," řekl nedávno společník firmy Jan Holas. AGBA zaměstnává zhruba 60 lidí, podle Holase nikdo ze zaměstnanců neodešel. Vstřícné jsou k Agbě i firmy, které s ní spolupracují. "Někteří odběratelé nám platí před splatností, dodavatelé nám zase prodloužili splatnost," ocenil Holas. V roce 2014 tržby firmy přesáhly 111 milionů korun, výsledek hospodaření za běžnou činnost byl 8,4 milionu korun.

“Požár v Turnově byl jednou z největších mimořádných událostí v Libereckém kraji posledních mnoha měsíců. Bez nasazení členů jednotek dobrovolných hasičů by profesionálové zvládali požár jen obtížně, především v případě dohašovacích prací. Za jejich nasazení, i to, že se činnosti dobrovolných hasičů věnují ve svém volném čase, jim chci poděkovat,“ řekl hejtman Martin Půta

Štítky požár, Turnov, dobrovolní hasiči, Petr Prokop, Martin Půta, Liberecký kraj, sud

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrovolné hasiče vyznamenal hejtman za mimořádné nasazení u požáru Agby v Turnově  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.