Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Úřednice na krajské podatelně se nezastavily, odbavovaly až tři žadatele o dotaci do minuty

Vestibul Krajského úřadu v Liberci zaplnilo do rána několik stovek zájemců o kotlíkové dotace. První čekali už od nedělního odpoledne. Před otevřením podatelny už se fronta táhla až na chodník před krajským sídlem. V 08:10 odbavila podatelna posledního žadatele z fronty, kolik žádostí pracovnice převzaly však zatím nevědí, další dopravila pošta a dopravci. Teprve to budou počítat, řekla pracovnice podatelny. Liberecký kraj má k dispozici 135 milionů korun, podpořit chce výměnu nejméně 940 kotlů. Lidé mohou žádost podat osobně nebo poslat poštou, elektronicky to nejde.

Krajský úřad už v neděli kolem 18:00 otevřel pro žadatele vestibul, aby nemuseli čekat venku na mrazu. Lidé přišli vybaveni křesílky, termoskami i jídlem. "S frontami mám zkušenosti z minulosti, nechtěl jsem nic zanedbat, chci koupit automatický kotel na peletky," poznamenal pan Josef z Osečné, který dorazil jako první už v neděli odpoledne. Na úřad přišel vybaven dvěma dekami, litry čaje a také řízky, nevěděl, zda nebude muset nocovat venku před úřadem. "Pak jsem je tady rozdával," dodal.

To paní Lenka z Machnína už nový kotel má, stál 150 tisíc korun, zpátky může dostat na dotaci až 85 procent. O dotaci totiž mohou dodatečně požádat i ti, kdo už kotel vyměnili, pokud to bylo po 15. červenci loňského roku. "Naposledy jsme takhle stáli ještě za komunistů, tak jsme si myslela, že už to v životě nepotkám, a vidíte, je to tady znova," povzdechla si a zavzpomínala: "Třeba na Simsona jsme stáli tři dny a dvě noci. Celá rodina jsme se tam střídali, abychom ho dostali."

Liberecký kraj rozděluje peníze na kotle poprvé. Dotace je určena pouze na výměnu kotlů na tuhá paliva s ručním přikládáním. Výzva na podávání žádostí o dotace sice platí ode dneška až do konce června příštího roku, ve skutečnosti se ale příjem zastaví ve chvíli, kdy peníze vyčerpány. "Nečekal jsem frontu až před budovu, protože jsme otevřeli budovu v neděli večer, tak jsem myslel, že se sem ti lidé vejdou. Věřím, že to bude odsejpat a že ta fronta začne výrazně ubývat," řekl hejtman Martin Půta (STAN) krátce před 07:00, kdy se otevřela podatelna.

Úřad kvůli přijímání žádostí podatelnu posílil. I díky tomu dokázaly úřednice odbavovat dva až tři klienty do minuty a fronta se poměrně rychle posouvala. Výjimkou přitom nebyli ani klienti, kteří donesli víc než jen jednu žádost. Jeden jich dokonce z batohu vybalil 120. Kraj přitom odhaduje, že peníze, které má k dispozici, vystačí zhruba na 940 kotlů. "Jsme připraveni přijmout žádosti nad ten limit, tedy asi 1100, uvidí se, jak budou podklady u všech těch žadatelů v pořádku. Dá se čekat, že někteří nakonec tu investici nezrealizují, nebo že bude levnější," poznamenal Půta. Pokud bude zájem větší, chce kraj jednat o navýšení alokace. Připravují se ale ještě další dvě výzvy ve zhruba stejné výši.

Autoři | Foto Facebook/Liberecký kraj

Štítky dotace, Liberecký kraj, Liberec, peníze, Martin Půta, Starostové a nezávislí, Osečná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úřednice na krajské podatelně se nezastavily, odbavovaly až tři žadatele o dotaci do minuty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.