Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kalich trpělivosti přetekl. Stovky lidí a firem z Rochlice podepsaly petici proti firmě zpracovávající kafilát

Otevřít si v létě okno je pro obyvatele v okolí ulice Kociánova za trest, o příjemném posezení na zahradě nemůže být ani řeč. Poté, co si v bývalém areálu Benziny a později Oleo Chemical, zřídila výrobu společnost Temperatior, stalo se pro obyvatele této části Rochlice bydlení v klidné čtvrti doslova utrpením.

Z výroby se šíří do okolí nesnesitelný zápach a jak vidno, vedení společnosti se k řešení situace nemá. Situace došla až tak daleko, že se místní obrátily na vedení města s peticí. Ta čítá přes tři stovky podpisů obyvatel a více než desítku podpisů vedení firem z okolí. 

„Bylo nám přislíbeno ředitelem společnosti, že se jedná o zkušební provoz a tento zápach bude odstraněn. Do dnešního dne se tak nestalo a zápach je čím dál horší,“ píše se v petici. Tato slova nám potvrdila také jedna z místních obyvatelek, která bydlí v těsné blízkosti areálu. Své jméno ale odmítla sdělit. „Teď v zimě je zápach ještě snesitelný, přijeďte se sem podívat v létě. To si ani nemůžete vyvětrat,“ dodala.

Temperatior totiž v areálu pronajímaném od společnosti Oleo Chemical vyrábí bionaftu, nikoliv ale s příměsí řepky olejné, ale s živočišnými tuky z mrtvých zvířat. Ty se do Liberce vozí z kafilérií. 

Petici se obyvatelé rozhodli sepsat poté, co majitel společnosti Temperatior nevyslyšel jejich výzvy. Redakce zaslala minulý týden vedení společnosti několik dotazů. Na ně generální ředitel společnosti odpoví podle vyjádření společnosti až po návratu z dovolené během příštího týdne.

„Nedovedu si představit, jak tam můžou žít lidi v létě. Vedení firmy je přitom opakovaně oslovováno ze strany občanů,“ řekla náměstkyně primátora Karolína Hrbková (Změna). Ta přislíbila, že se vedení města bude nepříjemnou situací zabývat. Magistrát by rád majitele přesvědčil k takovým opatřením, která by zápach minimalizovala. "Doufáme, že se vše obejde bez nějakých donucovacích opatření a prostředků," dodala Hrbková.

Místní ale také bojují s dalším problémem. „Tím je možný únik odpadních vod do Doubského potoka a nedovolené parkování kamionů po přilehlých ulicích,“ doplnila Hrbková. Těch se uličkami v okolí denně proplétá deset až dvanáct.

Podle místních se stal Doubský potok za poslední dva roky mrtvým potokem. Po roce 1989, kdy z areálu odešla Benzina, se v potoce začaly objevovat ryby, kachny i volavky. V posledních měsících je ale podle místních nahradily mastné fleky, které se na potoce tvoří. „I tím se budeme zabývat,“ dodala náměstkyně.

Tématem se budeme zabývat i nadále. Vyjádření společnosti přineseme příští týden

Foto Oleo Chemical

Štítky Liberec VI-Rochlice, petice, Benzina, Oleo Chemical, TEMPERATIOR s.r.o., léto, potok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kalich trpělivosti přetekl. Stovky lidí a firem z Rochlice podepsaly petici proti firmě zpracovávající kafilát  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.