Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Za poškození lip ve Vratislavicích má vodárenská společnost zaplatit čtvrt milionu korun

Pokutu 250 tisíc korun vyměřila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) za poškození lip ve Vratislavicích nad Nisou. Společnost Severočeské vodovody a kanalizace (SČVK) tam loni nechala ořezat alej vzrostlých stromů starých 60 až 80 let podél Sladovnické ulice. Jednalo se o poškozující ořez, který nezachoval základní vzhled stromů a vznikly tak plošně velké řezné rány, sdělila dnes mluvčí inspekce Radka Burketová. Firma rozhodnutí komentovat nechtěla.

Podle SČVK byl důvodem ořezu mimo jiné špatný zdravotní stav lip a nutnost zajistit bezpečný provoz na přilehlé komunikaci. Neprofesionální a radikálně provedený řez u daných dřevin však podle inspektorů situaci jen zhorší. "Především při ořezu nemocných a oslabených stromů je třeba postupovat velmi opatrně a s odbornou znalostí. Redukovat maximálně 20 až 30 procent koruny a řez případně rozložit na více etap po dvou až třech letech," vysvětlila ředitelka Oblastního inspektorátu ČIŽP v Liberci Hana Kolářová.

Všechny stromy byly ořezány ve výšce deseti až 12 metrů, lípy přišly prakticky o celé koruny. "Provedeným radikálním redukčním řezem až na torza byly stromy prokazatelně poškozeny. Byl snížen věk jejich dožití, a pokud přežijí, tak budou náchylnější k dřevokazným chorobám. Už nikdy nebudou mít korunu typickou pro zdravou lípu, do budoucna dojde jednoznačně ke zmenšení objemu a velikosti koruny a tím i k redukci zeleně v městské zástavbě," dodala Kolářová.

Při stanovení výše pokuty přihlédli podle ředitelky inspektoři i k tomu, že jde o zásah do většího počtu stromů rostoucích v aleji. Provedený ořez korun tak, jak byl proveden, představuje nevhodný příklad péče o dřeviny pro obecnou veřejnost. Není to jediný takový případ v kraji, loni v prosinci vyměřila ČIŽP pokutu 70 tsiíc korun podnikateli, který podobným způsobem nenávratně poničil čtyři lípy v blízkostí zámku Lemberk v krajinné památkově zóně.

Autoři | Foto ČIŽP

Štítky lípa, Česká inspekce životního prostředí, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, Severočeské vodovody a kanalizace, strom, Radka Burketová, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

František Kryšpín

To je sice smutné, ale pokud by se na stromy někdo nevykašlal 60 a více let a prováděla se nich pravidelná údržba , prořezy a snižováním, tak by k tomu nedošlo. To je pozůstatek minulosti a na hodně místech v celé republice. Koruny těchto stromů měly být udržovány tak, aby rostly do šířky, nikoli do výšky. Zde pak hrozí vyvracení z kořenů.Nicméně je šance , že obrostou . Pokud by se na prořezy vzala odborná, schválená firma , tak by ty stromy dopadly, jako alej v Krásné Studánce = ořezaná, vysoká bidla = také nevzhledné, ale bez pokuty.
Jen by mě zajímalo proč se nic nestalo panu podnikateli, který nechal v říjnu 2015 pokácet , bez řádného oznámení a povolení 100 ks zdravých, značné vzrostlých stromů na nelesních pozemcích a to i 300 let starých solitérů= významných krajinných prvků v Habarticích . Mimo jiné i na cizích pozemcích. Co dělá ČIŽP a Policie,proč se neměří stejným metrem ???? Že by za plenitelem přírody a krajiny kdosi významnější stál ??????

Středa, 27. ledna 2016, 11:44Odpovědět

Za poškození lip ve Vratislavicích má vodárenská společnost zaplatit čtvrt milionu korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.