Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberec se blíží k dohodě o pronájmu skiareálu na Ještědu slovenskému Tatry Mountain Resorts

Liberec je blízko k dohodě se slovenskou společností Tatry Mountain Resorts (TMR), která má zájem pronajmout si lyžařský areál na Ještědu. Zatímco primátor Tibor Batthyány (ANO) sdělil, že zbývá dořešit pouhých pět bodů dohody, mluvčí společnosti TMR Zuzana Fabianová řekla, že se k jednáním zatím vyjadřovat nebude.

Podle primátora mezi nevyjasněnými body je například investiční úvěr, který má u České spořitelny současný provozovatel areálu. "Jde o 15,5 milionu a my se musíme s TMR dohodnout, zda ho převezme, nebo ne," uvedl Batthyány. Předpokládá, že jednání by se mohla uzavřít do konce zimní sezony. "Věřím, že to dotáhneme do konce a Ještěd bude mít skvělého provozovatele, který hodlá nainvestovat stovky milionů korun do celého areálu. Bavíme se o 300 až 400 milionech korun a to jsou peníze, na které by město nemohlo nikdy dosáhnout," uvedl primátor.

Podle něj by TMR měl vybudovat nejen novou páteřní sjezdovku Skalka, ale zaměřit se i na vybudování dalšího zázemí, aby lyžaři setrvali na Ještědu déle. "Navazovat budou tedy gastroprovozy, půjčovny lyžařského vybavení a podobně," řekl primátor. Areál chce podle něj TRM zatraktivnit i pro letní období. "To znamená, že se nesoustředí pouze na lyžařskou sezonu, ale na celoroční využití areálu," dodal.

TMR provozuje největší lyžařská střediska ve Vysokých a Nízkých Tatrách, má také hlavní slovo ve společnosti Melida, jež je provozovatelem sjezdovek ve Špindlerově Mlýně. Liberec už v minulosti skiareál na Ještědu jednou pronajal, zkušenost s tím ale nemá dobrou. Od roku 2006 ho měla společnost Snowhill, město od ní areál převzalo zpět o tři roky později s dluhem čtvrt miliardy korun. O Ještěd se od té doby stará městská akciová společnost Sportovní areál Ještěd (SAJ). Nemá ale na větší investice. SAJ stěží platí závazky po Snowhillu. Předloni musel Liberec po špatné zimě provozovateli svého areálu dokonce dát sedm milionů korun, aby nebyl ohrožen jeho další provoz.

V lyžařském areálu na Ještědu v Liberci je devět kilometrů sjezdových tratí se třemi lanovkami a čtyřmi vleky. V minulých letech tam za sezonu lyžovalo od 40 tisíc do 120 tisíc lidí. Tržby SAJ za zimu se pohybovaly mezi 11 a 40 miliony korun.

Autoři | Foto Jaroslav Appeltauer

Štítky Liberec, Ještěd, Tatry mountain resorts, primátor, lyžařské středisko, Tibor Batthyány, ANO 2011, zima, Česká spořitelna, SaJ a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec se blíží k dohodě o pronájmu skiareálu na Ještědu slovenskému Tatry Mountain Resorts  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.