Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Za přesun stroje zaplatí firma Perena z Krásné Studánky pokutu 50 tisíc korun

Za přesun stroje na třídění a recyklaci stavebního materiálu vyměřila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) liberecké společnosti Perena pokutu 50 tisíc korun. Firma provozovala mobilní zařízení ve svém areálu v Krásné Studánce na jiném místě, než jí dovoloval platný souhlas k provozu vydaný Krajským úřadem Libereckého kraje, sdělila dnes mluvčí ČIŽP Radka Burketová. Majitel firmy pochybení uznává, hájí se ale, že přesunem stroje chtěl snížit hluk způsobený přejezdy aut.

"Při stanovení pokuty jsme vzali v úvahu relativně nízkou závažnost ohrožení životního prostředí a to, že společnost ihned po kontrole zahájila kroky k odstranění nevyhovujícího stavu. Na druhé straně se však jedná o hlučný a prašný provoz, který byl v minulosti předmětem stížností občanů. Inspektoři už dříve kontrolovali a s provozovatelem několikrát projednávali nutnost dodržení vydaných podmínek, včetně umístění zařízení," sdělila ředitelka Oblastního inspektorátu ČIŽP v Liberci Hana Kolářová.

Areál firmy Perena je v bývalém statku v Krásné Studánce nedaleko zástavby rodinných domů. ČIŽP tam nevyjížděla na základě podnětu občanů poprvé. Tentokrát upozornili na to, že mobilní zařízení pro třídění stavebních odpadů je umístěno asi 90 metrů od povoleného stanoviště. "Udělal jsem to v dobré víře, nechtěl jsem, aby jezdil materiál za drtičkou, tak jsem posunul třídičku za materiálem, aby se to nemuselo převážet. Když jsem tam začal třídit, nechal jsem udělat hlukovou studii i prašnost jsem nechal změřit a všechno vyšlo úplně perfektně," řekl dnes majitel společnosti František Drešer.

Tuto argumentaci však nemohli podle Burketové inspektoři ČIŽP přijmout, protože jednou z podmínek souhlasu k provozu mobilního zařízení bylo jeho přesné umístění, které vyplynulo z hlukové studie provedené s ohledem na okolní bytovou zástavbu. Navíc místo uvedené deponie materiálu nebylo podle příslušné legislativy povoleno. Inspektoři proto s hygieniky a zástupci libereckého magistrátu i Libereckého kraje projednali také další postup a opatření, aby byl provoz v souladu s legislativou, dodala Burketová.

Autoři | Foto ČIŽP

Štítky Česká inspekce životního prostředí, PERENA, Liberec XXXI-Krásná Studánka, Radka Burketová, mobilní zařízení, Liberecký kraj, materiál, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za přesun stroje zaplatí firma Perena z Krásné Studánky pokutu 50 tisíc korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.