Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberecký kraj přijal za týden 826 žádostí o dotace na kotle

Liberecký kraj přijal za týden 826 žádostí o dotaci na výměnu kotle na tuhá paliva za ekologičtější. Zájemci tak stále mají možnost dotaci získat. Žádost mohou podat osobně nebo poslat poštou, elektronicky to nejde. Kraj má v programu k dispozici přes 135 milionů korun a podpořit chce výměnu nejméně 940 kotlů. Počítá se navíc ještě s dalšími dvěma výzvami zhruba ve stejném objemu.

Největší nápor zažil krajský úřad v pondělí, kdy žádosti začal přijímat. Lidé v obavě, aby se na ně dostalo, čekali na úřadu už od nedělního odpoledne. Za první den přijala podatelna 680 žádostí, většinu přinesli lidé osobně, další dorazily poštou nebo kurýrem. V dalších dnech už chodili jen jednotlivci. Žádosti bude kraj přijímat dál, stále je tam podle hejtmana Martina Půty (STAN) rezerva zhruba pro 250 žadatelů. Žádostí může totiž kraj přijmout nad limit, protože se předpokládá, že ne všichni podmínky splní a také ne všichni dostanou dotaci v maximální výši.

"Jsem spokojen, ukazuje se, že zájem je omezen zejména do oblastí, ve kterých nebyla v minulosti plynofikace. Jsou to lidé, kteří díky dotaci vymění svůj starý neekologický kotel, často i 30 let starý," řekl dnes Půta. To, že se pomáhá lidem jen v některých lokalitách, je podle něj princip dotací. Věří, že žádostí ještě přibude, až lidé uvidí, jak uspěli jejich sousedé. Pro další kola by podle Půty stálo za to zvážit, zda nepodpořit také další lokality nebo skupiny zdrojů. Aby bylo možné získat dotaci třeba na vybudování centrálního vytápění tam, kde se dnes topí jen kamny, nebo třeba na výměnu starého plynového kotle.

Liberecký kraj rozděluje peníze na kotle poprvé. Výzva na podávání žádostí platí až do konce června příštího roku, ve skutečnosti se ale příjem zastaví ve chvíli, kdy se peníze vyčerpají. Dotace je určena pouze na výměnu kotlů na tuhá paliva s ručním přikládáním v rodinných domech. Dotaci lze získat na pořízení nového kotle na tuhá paliva, ale také třeba plynového nebo kombinovaného. Možné je pořídit i solární vytápění, ale jen v kombinaci s kotlem. Podmínkou dotace jsou mikroenergetická opatření, jako je dílčí výměna oken, vstupních dveří nebo zateplení střechy či půdy.

O dotaci mohou dodatečně požádat i ti, kdo už kotel vyměnili, pokud to bylo po 15. červenci loňského roku. Získat mohou až osmdesátiprocentní dotaci z maximální částky 150 tisíc korun, tedy až 120 tisíc korun. V oblastech se zhoršenou kvalitou ovzduší je podpora ještě o pět procent vyšší - tedy až 127 500 korun. Platí to pro domácnosti v České Lípě, Doksech, Mimoni, Liberci, Stráži nad Nisou, Cvikově, Kamenickém Šenově, Novém Boru, Skalici u České Lípy, Chotovicích, Okrouhlé, Ohrazenicích a Turnově. Zájemci buď celou investici zaplatí a pak jim část úřad vrátí, možností je také zaplatit jen vlastní podíl a pak požádat o zálohu na dotaci. Peníze by první žadatelé mohli dostat v září.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky dotace, Liberecký kraj, palivo, Martin Půta, peníze, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj přijal za týden 826 žádostí o dotace na kotle  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.