Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Frýdlant je opět krajským historickým městem a postupuje do celorepublikového finále

Liberecký kraj zná své nejkrásnější krajské historické město. Stejně jako v roce 2014 se stal Frýdlant nejkrásnějším městem krajského kola soutěže a postoupil do celostátního finále. O jeho vítězství v krajském kole rozhodla tříčlenná komise, která osobně do Frýdlantu přijela poslední lednový týden. Celorepublikový vítěz bude jasný v polovině dubna.

„Představili jsme komisi to, co se podařilo v městské památkové zóně v loňském roce, pochlubili jsme se ale také dlouhodobější prací. Projekty uplynulých let, na které jsme pyšní. Například rekonstrukcí náměstí, budovy Špitálku nebo obnovou části historických hradeb,“ podotkla referentka Státní památkové péče městského úřadu ve Frýdlantu Věra Sobotová.

Soutěž hodnotí nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón v celé republice. „V Libereckém kraji se letos do soutěže zapojila čtyři města. Vedle Frýdlantu ještě Česká Lípa, Nový Bor a Lomnice nad Popelkou, která krajské kolo vyhrála loni,“ doplnila Sobotová.

Frýdlant do rozvoje městské památkové zóny investuje už řadu let. Od roku 2010 jde o částku vyšší než 70 milionů korun.

„To, že se nám podařilo znovu zvítězit v krajském kole, považuji za skvělé ohodnocení naší práce. Památková péče a zapracování principu této péče je u nás ve Frýdlantu nedílnou součástí samosprávy. Budu věřit tomu, že se nám podaří uspět i na republikové úrovni. Frýdlant má určitě velkou šanci stát se Historickým městem roku 2015,“ řekl starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Foto Martina Petrášková

Štítky Frýdlant, Liberecký kraj, soutěž, městská památková zóna, Dan Ramzer, Česká Lípa, Nový Bor, Lomnice nad Popelkou, finále

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Frýdlant je opět krajským historickým městem a postupuje do celorepublikového finále  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.