Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Řeknete ne palmovému oleji? Tuzemští výrobci začali s jeho nahrazováním, odpor veřejnosti sílí

 
pondělí, 1. února 2016, 16:49

Ničí planetu, naše zdraví a připravuje o životy tisíce zvířat. Jak se mu ale vyhnout, když je v téměř všech čokoládách, sušenkách, máslech i hotových jídlech. Řeč je o palmovém oleji, proti kterému se čím dál častěji zvedá vlna nevole ve všech koutech světa. Právě dnes odstartovala na sociálních sítích kampaň, která vyzývá spotřebitele, aby řekli ne firmám, které přidávají do výrobků palmový olej.

„Pojďme jim napsat, že nejsme spokojeni s jejich kvalitou. Výrobci musí jasně vědět, že nám to není jedno! Napište jim, s čím nejste spokojeni a co byste chtěli, aby změnili,“ vyzývají na Facebooku organizátoři.

Palmový olej je dnes už téměř nedílnou součástí většiny sladkých pochutin nadnárodních společností. Jak jsou na tom ale tuzemští výrobci? Je vůbec možné se palmovému tuku vyhnout, když je součástí tuků, margarínů i šlehaček?

„Palmový olej používáme pouze do produktu s názvem AB roztíratelný směsný tuk, a to na základě požadavků některých zákazníků kvůli jeho lepší roztíratelnosti v porovnání s máslem a nižšímu obsahu cholesterolu,“ říká Marta Faktorová, tisková mluvčí společnosti Madeta. Například v jihočeské máslárně tvoří produkty s palmovým olejem pouze dvě procenta z celkového podílu výroby. „Samozřejmě, že ani nám není situace týkající se životního prostředí lhostejná, i proto tedy v současné době hledáme alternativu k palmovému oleji, která by byla pro výrobek AB roztíratelný směsný tuk při zachování jeho vlastností použitelná,“ dodává.

O poznání složitější situace je v pekařském a cukrářském průmyslu. Čokoláda, která by obsahovala palmový olej, se většinou na výrobu dortů nepoužívá, je totiž nejčastěji nahrazována cukrářskou kakaovou polevou. Palmový olej je ale v margarínech i zmrzlinových směsích. „Naše potravinářství a hlavně pekařská a cukrářská výroba je na totálním chvostu evropských cen, a tak není pro žádného výrobce jednoduché obstát v konkurenčním boji a udržet si zákazníky. Většina výrobců nemá ani moc šanci volby, neboť vyrábějí z polotovarů,“ doplňuje liberecký pekař a cukrář Jiří Bláha.

Vyhýbat se všem výrobkům, ve kterých je palmový tuk, je podle něho takřka nemožné. „Je to až neuvěřitelné, ale palmový tuk obsahuje pomalu vše, z čeho se dnes vyrábí, a tak vyhranit se oproti ostatním výrobcům by znamenalo konec podnikání v rozsahu ve kterém podnikáme - neboť u nás rozhoduje především cena a v Liberci to platí dvojnásob,“ shrnuje.

Kdo chce, ten si ale způsob pro nahrazení polotovarů s palmovým olejem, najde. „Například my se snažíme měnit to, z čeho vyrábíme. Jde to však pomalu. V poslední době jsme nahradili margaríny do krémů máslem, do pečiva používáme zásadně řepkový olej, hromadu surovin však nejsme schopni ovlivnit - bylo by to likvidační,“ uzavírá.

Napsal(a) Michael Daněk, Lukáš Dvořák | Foto upload.wikimedia.org
 


 

Kam dál?

Frýdlant je opět krajským historickým městem a postupuje do...

pondělí, 1. února 2016, 15:22

Liberecký kraj zná své nejkrásnější krajské historické město. Stejně jako v roce 2014 se stal Frýdlant nejkrásnějším městem...

Eso mezi českými komentátory beseduje v Liberci a Jablonci

pondělí, 1. února 2016, 11:10

Ve středu 3. února od 19 hodin zve liberecké Knihkupectví Fryč na večer s novinářem a komentátorem Alexandrem Mitrofanovem, který...

Zemřel bývalý starosta Hrádku nad Nisou a také poslanec Karel Hrdý

pondělí, 1. února 2016, 10:16

Ve věku 73 let zemřel v sobotu 30. ledna Karel Hrdý. Do historie Hrádku nad Nisou se zapsal jako první porevoluční starosta a ve...

FOTO: Zatoulaný kůň skončil v jímce, hasiči ho vyprošťovali skoro tři...

pondělí, 1. února 2016, 08:45

Skoro tři hodiny vyprošťovali liberečtí hasiči společně s drážními hasiči a dobrovolnými kolegy z Hrádku nad Nisou koně, který...

 

Komentáře

Dagmar Fejglová

Navrhuji těm výrobcům, kterým se zadaří výrobek bez palmového oleje, aby to označili na obale stejně jako jiné produkty např. bez umělých aromat, bez chemických konzervantů, bez palmového oleje... Takové by si jistě maminky pro své děti vybíraly přednostně.

úterý, 2. února 2016, 12:34
 
 
 

Napište nám

Nejčtenější

  • Na Liberec míří další bouřky a silný vítr....

  • VIDEO: Lodičky na Jezírku, tramvaje před...

  • Do centra Liberce se vrací McDonald's. Novou...

  • FOTO, VIDEO: Na výpadovce u Makra hořel...

Reklama
 
 

O čem píše Drbna.cz

Filmový festival se stěhuje do Karlových Varů, začne už v pátek

Organizátoři Mezinárodního filmového festivalu se dnes začali přesouvat z Prahy do Karlových Varů, dějiště festivalu. Lázeňské město se už převléklo do festivalových kulis. Letošní 53. ročník začne v pátek a dnes během několika minut si zájemci zaregistrovali v internetovém předprodeji, do kterého festival dává deset procent vstupenek na všechna veřejná představení, první lístky na filmové projekce.

Vítr převrátil na Lipně plachetnici a rybářskou loď. Posádku obou lodí z vody vytáhli záchranáři

Všechny složky integrovaného záchranného systému (IZS) vyjížděly o víkendu ke dvěma převráceným lodím na lipenské přehradě. První loď se třemi rybáři se kvůli větru převrhla v sobotu 23. června kolem osmé ráno. Na záchranu posádky převrácené plachetnice se IZS vydaly kolem oběda. Žádný z mužů naštěstí nebyl zraněn.

Mít Zemana na Frekvenci 1 je čest, ale útočit na novináře by neměl, říká šéf české odnože Lagardère

„Zásadně ovlivnil podobu českého mediálního světa“. I tato slova zazněla v okamžiku, když letos v dubnu prezident mediální skupiny Lagardère Active ČR Michel Fleischmann přebíral francouzský Řád čestné legie. V obsáhlém rozhovoru pro HlídacíPes.org mluví i o tom, že tiskový zákon ve Francii novináře chrání, zatímco ten v Česku pojem novinář ani nezná.