Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Tisíciletá lípa usiluje o evropský primát

Tisíciletá lípa z Tatobit na Semilsku reprezentuje Českou republiku v soutěži o evropský strom roku. Hlasování na internetu začalo dnes a potrvá do konce února. České stromy se v předchozích pěti ročnících umístily na pátých místech. Novinářům to sdělila Andrea Krůpová z Nadace Partnerství. Nadace je členem sdružení Environmental Partnership Association, která soutěž pořádá.

"Letos s tatobitskou lípou míříme výš a věříme, že ji čeští fanoušci podpoří," uvedla Krůpová. Loni bylo k vítězství potřeba téměř 60 tisíc hlasů. O evropský primát letos soutěží stromy z 15 zemí.

Nominaci do evropské soutěže si lípa z Tatobit vysloužila tím, že se loni stala českým stromem roku. O lípě se traduje, že je tisíciletá. Odborníci ale odhadují její stáří na 650 let. V obvodu má 940 centimetrů. Je na obecním znaku a vlajce. Její prostorná dutina kdysi ukrývala lavičku, oblíbenou i mezi milenci. V 50. letech minulého století se však při bouři odlomila polovina stromu a zbylo torzo, které místní řemeslník zpevnil obručemi. Odlomené zbytky stromu ležely několik let u domu pana Sedláka, až zcela ztrouchnivěly. Nikdo se je neodvážil spálit.

"Lípa je symbolem naší obce, ale také symbolem zodpovědnosti a vztahu místních obyvatel k historii a přírodě," uvedla starostka Tatobit Lenka Malá. Tisíciletá lípa podle ní s sebou nese mnoho příběhů, básní, písní, byla o ní sepsána i divadelní hra. "Každý rok pořádáme Slavnosti lípy a k 500. výročí obce sehrály místní děti také divadelní hru," dodala starostka.

O evropský primát před dvěma lety usiloval jiný strom z Libereckého kraje, skončil pátý. Byl to dub ochranář z Vísky na Liberecku, který v srpnu 2010 při povodních svým kmenem zastavil naplaveniny a pomohl tak zachránit mnoho domů a dva lidské životy.

Autoři | Foto Lenka Grossmannová

Štítky lípa, strom, soutěž, Tatobity, Nadace Partnerství, Česko, okres Semily, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tisíciletá lípa usiluje o evropský primát  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.