Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jablonecká radnice vydala nevídané poklady

V posledním patře radnice v Jablonci nad Nisou se při rekonstrukci prostor pro archiv vodoprávního úřadu podařilo objevit původní prvky ze 30. let minulého století. Mezi nimi byl i hydrant s hadicí, několik litrů razítkové barvy či německé nápisy. Novinářům to dnes sdělila mluvčí magistrátu Markéta Hozová.

Podle dochovaných záznamů sloužily opravené prostory ve východním křídle čtvrtého patra jako prádelna. "Místnosti dlouhá léta nikdo nevyužíval. Našli jsme tu původní porcelánové vypínače a elektrické zásuvky a také hydrant s hadicí připojený na dnes již nefunkční potrubí," uvedl tajemník úřadu Marek Řeháček. "Německé nápisy ve vestavěných skříňkách původních rozvaděčů prozrazují, odkud se ovládal výtah pater noster nebo kuchyně," dodal. Tajemník pod trámem na půdě objevil i tři plné lahve razítkovací barvy z doby, kdy byla radnice postavena.

Významná stavba československé meziválečné architektury s 51 metrů vysokou věží pochází z let 1931 až 1933. Jejím architektem byl Karel Winter. Interiéry památkově chráněné budovy postupně procházejí obnovou, práce si za poslední léta vyžádaly desítky milionů korun. Letos by se měla za devět milionů opravovat věž, město bude žádat i o dotaci na pokračování obnovy oken. Zatím se podařilo repasovat 307 z 511 oken. Původní podobu získává několikametrový stůl v zasedací místnosti, které se kvůli němu říká Kulatá. "Restaurátorské práce jsou asi v šestině," odhadla Hozová. Ze stolu se odstraňuje umakartové obložení, pod nímž je původní dřevo.

Některé původní části nezmizí ani z bývalé prádelny, i když už nebudou mít žádnou funkci. V jedné místnosti například zůstane nýtované potrubí vzduchotechniky. "Zachovali jsme také původní vypínače i zásuvky, jako nostalgickou připomínku minulosti," řekl tajemník. Oprava tří místností za 190.000 Kč trvala asi měsíc. "Hodně se ušetřilo tím, že většinu prací prováděli pracovníci veřejně prospěšných prací," uvedla Hozová. Odborné firmy položily podlahové krytiny a dělaly elektroinstalaci a stropní podhledy.

Archiv se stěhuje, protože předchozí prostory už nevyhovovaly. Přemístit se musí veškerá dokumentace o vodních dílech, jako jsou například vodovodní a kanalizační řady, čistírny odpadních vod či studny. Část dokumentů se bude při stěhování, které začne v únoru, digitalizovat. "Archiv by mohl naplno začít sloužit pracovníkům vodoprávního úřadu a potažmo veřejnosti do půl roku," uvedla vedoucí odboru stavebního a životního prostředí Ivana Řimnáčová.

Autoři | Foto Jiří Endler

Štítky radnice, Jablonec nad Nisou, Marek Řeháček, Karl Winter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonecká radnice vydala nevídané poklady  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.