Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nemocných s respiračními chorobami přibylo, epidemie v kraji zatím nevypukla

Nemocných chřipkou a akutními respiračními chorobami v Libereckém kraji od minulého týdne opět přibylo. Na 100 tisíc obyvatel připadá v kraji 1551 nemocných, což je o devět procent víc než před týdnem. Laboratoře v tomto týdnu potvrdily čtyři případy chřipky nebezpečnějšího typu A. Novináře o tom dnes informovala mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová

Situaci zatím hygienici nehodnotí jako epidemii, za hranici pro epidemii považují překročení 1600 až 1700 nemocných na 100 tisíc obyvatel. "Nejvíce nemocných je mezi předškolními dětmi do pěti let a také mezi školáky," dodala Balašová.

Nemocných přibylo v celé zemi, nárůst byl vyšší než v Libereckém kraji - téměř desetiprocentní. Nemocnost v rámci Česka je ale ve srovnání s Libereckým krajem o něco nižší, když na 100.000 obyvatel připadá 1446 nemocných.

Nejtragičtější chřipkovou sezonu zažil Liberecký kraj loni. V souvislosti s chřipkou zemřelo od podzimu 2014 do jara 2015 devět lidí. Laboratorně bylo potvrzeno 206 případů chřipky, z toho 186 typu A. V 19 případech byl průběh onemocnění závažný a vyžadoval intenzivní péči. Vedle chřipky byla podle hygieniků onemocnění v těžkých případech způsobena RS viry, které vyvolávají záněty průdušek a plic.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky nemoc, chřipka, epidemie, Liberecký kraj, Krajská hygienická stanice, Liberec, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocných s respiračními chorobami přibylo, epidemie v kraji zatím nevypukla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.