Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberecký kraj nechá zbourat ruinu kulturního domu v Ralsku

Liberecký kraj nechá zbourat ruinu někdejšího kulturního domu sovětské armády v bývalém vojenském prostoru Ralsko. Jde o největší objekt, který stojí na sídlišti v části Ploužnice. Demoliční výměr se zpracovává, náklady na demolici se odhadují na pět až deset milionů korun. Pokud peníze zbudou, chce kraj nechat zbourat i sousední objekt generálního štábu, na který už demoliční výměr má. Novinářům to dnes řekl liberecký hejtman Martin Půta (STAN).

Někdejší vojenský prostor Ralsko o rozloze 250 kilometrů čtverečních využívala do počátku 90. let sovětská armáda. K vojenským účelům sloužil už zhruba od poloviny minulého století. Ralsko patří k nejzatíženějším lokalitám po pobytu sovětské armády. Největším problémem je letiště Hradčany, kde byla kontaminována podzemní voda i zemina, hlavně leteckým petrolejem, kerosinem i pohonnými hmotami. V areálu zůstaly i stovky objektů, které jsou nebezpečné a je třeba je zbourat. Zhruba 200 budov, spíše ruin, patří Libereckému kraji, který část areálu od státu v září 2007 převzal.

"Na demolici všech objektů nám peníze stačit nebudou, náklady se odhadují na desítky milionů korun," řekl Půta. Pro začátek chce proto kraj zbourat největší objekty. Stavební suť by se měla uložit v nedaleké Stráži pod Ralskem na odkalištích a poslouží tak při rekultivaci krajiny zničené těžbou uranu. "To, že se bude spolupracovat s Diamem, považuji za rozumné, protože Diamo potřebuje do mezivrstev na odkališti stavební materiál a my ho nebudeme muset vozit na nějakou skládku bůh ví jak daleko," řekl Půta. Likvidace prvních objektů má být podle něj signálem pro investory, že to kraj myslí s likvidací ruin a využitím areálu vážně.

"Když přijedete dnes do Kuřivod nebo na Ploužnici, tak vlastně první co potkáte jsou zdevastované objekty po sovětské armádě a to samozřejmě není velkým lákadlem pro investory," řekl hejtman.

Jednou z ruin v Ploužnici je bývalá budova školy, z níž zbyl jen betonový skelet. Město zvažovalo demolici, ta by však byla příliš nákladná. Teď plánuje rekonstrukci objektu, protože posudek statika ukázal, že skelet je v pořádku. Prostor by tam měl být nejen pro základní a mateřskou školu, ale také pro služby. "Příští rok máme na konkrétní projekty ke stavebnímu povolení a shánění peněz a v roce 2018 bychom se do toho chtěli pustit," řekl dnes starosta Ralska Miloš Tita (KSČM).

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, zřícenina, Vojenský prostor Ralsko, Ralsko, Sovětská armáda, Martin Půta, peníze, demolice, Starostové a nezávislí, Diamo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj nechá zbourat ruinu kulturního domu v Ralsku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.