Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberecký kraj investoval za čtyři roky do škol přes 325 milionů korun

Liberecký kraj investoval za poslední čtyři roky do oprav, zateplení a vybavení svých škol více než 325 milionů korun. Více než třetinu peněz získal z evropských fondů. Na letošní rok jsou připraveny akce za více než 119 milionů. V plánu jsou navíc ještě další projekty za zhruba 35 milionů, na které chce kraj využít část peněz z přebytku loňského hospodaření. O těch ale bude zastupitelstvo teprve rozhodovat, řekl dnes hejtman Martin Půta (STAN).

Ve školství je v plánu celá řada drobných akcí, ale také několik velkých investic, z nichž některé pokračují z minulých let. "K větším akcím patří třeba výměna oken na sklářské škole v Železném Brodě nebo dokončení vnitřního vybavení domova mládeže v Liberci u Střední školy strojní, stavební a dopravní," řekl vedoucí krajského odboru školství Leoš Křeček. Druhá etapa rekonstrukce domova mládeže přijde podle něj na více než 22 milionů korun, rekonstrukce fasády za více než 11 milionů čeká třeba Střední odbornou školu v Liberci.

Liberecký kraj si v minulosti nechal posoudit stav svých budov, a na základě toho rozhoduje o investicích. "Především pro programy Zelená úsporám se poměrně podrobně hodnotila energetická náročnost jednotlivých budov. A projekty do tohoto programu se podávaly podle toho, na kterých se mohlo nejvíc ušetřit," řekl hejtman.

Největší úspory už se podle něj realizovaly v uplynulých čtyřech letech. "Teď jsme před opravami budov typu strojní a elektrotechnické školy v Liberci, kde nejde fasádu zateplit polystyrénem, protože je v památkové zóně a ztratila by svůj ráz," vysvětlil Půta. U takových objektů podle něj už nebudou úspory tak velké a budou se tam hlavně měnit okna.

Liberecký kraj počítá letos s příjmy 2,61 miliardy korun, výdaje by měly být zhruba o 97 milionů nižší. Přebytek je určen na úhradu splátek úvěrů, které si v minulosti kraj vzal na rekonstrukce silnic a mostů. Žádné další zadlužování v plánu není. Na investice je v rozpočtu připravena více než miliarda korun, z toho zhruba polovina půjde do rekonstrukcí krajských silnic druhých a třetích tříd.

Autoři

Štítky Liberecký kraj, Martin Půta, Starostové a nezávislí, rekonstrukce, investice, Liberec, Železný Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj investoval za čtyři roky do škol přes 325 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.