Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kuřáci si možná nezapálí ani v zoo a na otevřených zastávkách

Kuřáci si možná nezapálí cigaretu ani v zoologických zahradách nebo na otevřených zastávkách hromadné dopravy. Úpravy vládní normy, která má zakázat kouření v restauracích, barech, čajovnách a dalších podobných zařízeních, včera podpořil sněmovní ústavně-právní výbor. Poslanci taky například doporučili vypustit z předlohy navrhovanou pravomoc obcí zakázat vyhláškou kouření na veřejných venkovních akcích.

Norma o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek má přinést i různá omezení pro prodej a podávání alkoholu. Výbor na návrh Jana Chvojky (ČSSD) doporučil upravit ustanovení tak, aby neohrozily existenci vinařských, hotelových nebo gastronomických škol.

Zákaz kouření v zoologických zahradách a na nekrytých částech zastávek veřejné dopravy prosadila ve výboru Helena Válková (ANO). Poslanci podpořili i její další návrh, podle kterého by restauratéři museli označovat, zda je povoleno nebo zakázáno kouření na zahrádkách.

Zrušení navrhované pravomoci obcí zakázat kouření na veřejných venkovních akcích výbor přijal podle požadavku Radka Vondráčka (ANO) s argumentem, že by stejně nebylo možné uhlídat dodržování restrikce. Na jeho návrh chce výbor změnit také vymezení vnitřních prostor. Pokud by je Sněmovna neupravila, zákaz kouření by se vztahoval i na některé zahrádky, atria nebo polootevřené stany, které se využívají při kulturních akcích a na festivalech.

Mnoho dalších návrhů právní výbor nepodpořil. Šlo například o úpravy Marka Bendy (ODS) na zrušení povinnosti restauratérů nabízet jeden nealkoholický nápoj levněji než pivo, byť by to byla kohoutková voda. Někteří poslanci už dřív poukazovali na to, že například v restauraci, v níž bude pivo za 25 korun, bude půllitr kohoutkové vody za 24,90 koruny a zákonná povinnost bude splněna.

Benda těsně neuspěl ani s návrhem na vypuštěním odpovědnosti hostinských za to, že se v jejich podniku bude nacházet nezletilý člověk ve "zjevně" podnapilém stavu. Václav Stárek z Asociace hotelů a restaurací už dříve uvedl, že restauratéři to nebudou schopni splnit. Benda v této souvislosti varoval před "nekonečnými soudy".

Členové výboru nepodpořili zmírnění zákazu kouření v čajovnách. Martin Plíšek z TOP 09 chtěl, aby se restrikce nevztahovala na vodní dýmky.

Vládní norma předpokládá, že stejná omezení jako pro tabákové výrobky budou platit pro elektronické cigarety. Zakáže prodej cigaret a alkoholických nápojů v automatech. Upravit se má rovněž prodej tabákových výrobků a alkoholu na internetu. Bude se vyžadovat jasné potvrzení, že zákazník je starší 18 let věku. Na veřejných sportovních akcích se budou moci prodávat jen alkoholické nápoje s obsahem do čtyř procent alkoholu, tedy desetistupňové pivo. Právní výbor navrhl tuto hranici zvýšit na Vondráčkův návrh na 4,3 procenta, aby se do ní vešla všechna výčepní piva.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky kouření, restaurace, alkohol, Marek Benda, ANO 2011, Radek Vondráček, Jan Chvojka, ČSSD, Helena Válková, Martin Plíšek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

František Kryšpín

Už je to horší jak v socialismu. Kde kdo si dnes pindá do všeho a zakazuje vše všem . Jistě, mohou za to především kuřáci, na komunisty se nedá donekonečna vymlouvat, že. Koukám, kde mám ty klíče na cinkání, uplynulo již přes 20 let, což je v Čechách reálný čas na revoltu , nebo poslat někoho do ...............

Středa, 10. února 2016, 16:14Odpovědět

Kuřáci si možná nezapálí ani v zoo a na otevřených zastávkách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.