Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jablonec opraví 140 let starý památník prusko-rakouské války

V Jablonci nad Nisou připravují obnovu 140 let starého památníku prusko-rakouské války v Kokoníně. Je to další z řady drobných památek, jejichž obnovu radnice financuje. V minulých letech se tak obnovy dočkala třeba zborcená kaplička v Proseči, kříže v Rychnovské a Vysoké ulici nebo třeba stoletý vodojem na Dobré Vodě. Obnova válečného památníku si podle odhadů vyžádá zhruba milion korun, nutné je totiž i zabezpečení svahu a úprava okolí.

Pomník z roku 1874 je ve velmi špatném stavu a opravu nutně potřebuje. "Celý je pokrytý mechem, takže texty na něm uvedené jsou velmi špatně čitelné. Na vrcholu kamenného obelisku chybí původní kamenná koule s bronzovou pruskou orlicí i bronzové lví hlavičky, které na sloupcích držely dnes rovněž chybějící kovové řetězy," popsala stav památky vedoucí městského odboru stavebního a životního prostředí Ivana Řimnáčová. Lépe na tom podle ní není ani statika pomníku, který stojí na hraně ujíždějícího svahu. Uvolněné jsou i obrubníky a základové stupně.

"Příprava na opravu pomníku probíhala už v loňském roce, letos jsme požádali o státní dotaci na zabezpečení péče o válečné hroby Ministerstvo obrany ČR a snad uspějeme a budeme moci opravu realizovat," řekl náměstek primátora Lukáš Pleticha (ČSSD). V takovém případě by podle něj radnice zaplatila zhruba 30 procent nákladů. Do obnovy památníku se zapojil i Komitét pro udržování památek z války roku 1866, který nechá vyrobit chybějící žulovou kouli i orlici a pamětní desku.

Město eviduje kolem drobných 80 uměleckých či jinak významných děl ve veřejném prostoru, z nichž řada potřebuje opravu. Chystá ale i projekty mnohem větší. Jablonec letos slaví 150 let let povýšení na město a radnice při té příležitosti připravuje také projekt revitalizace Horního náměstí. Před kostel Nejsvětějšího Srdce Ježíšova chce vrátit Metznerovu kašnu a sochu rytíře Rüdigera. "Nám se jedná především o to, aby celé Horní náměstí bylo zrekonstruováno, aby bylo ozdobou města. Chtěli bychom se vrátit k původnímu řešení architekta Josefa Zasche, který kostel projektoval a postavil," řekl primátor Petr Beitl (ODS).

Autoři | Foto Jablonec nad Nisou

Štítky Jablonec nad Nisou, památník, prusko-rakouská válka, radnice, oprava, Dobrá voda, a.s., Proseč, Kokonín, Josef Zasche, Petr Beitl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec opraví 140 let starý památník prusko-rakouské války  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.