Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ulice 5. května bude mít svůj časopis. Uličník

Čím je zajímavá ulice 5. května, jaké historické domy tu stojí, co nabízejí místní obchůdky a co je možné zde zažít. Takový bude v kostce časopis Uličník 5. května, jehož první číslo už na březen chystají děti a mladí lidé z V – klubu. Klub, v němž může kdokoli ve věku od 12 do 26 let trávit zdarma volný čas, sídlí právě v ulici 5. května.

Časopis chceme vydávat v nákladu zhruba 100 výtisků. Budeme si jej tisknout sami a rozdávat jak místním, tak i návštěvníkům. Vycházet by měl jednou za čtvrt roku,“ přiblížil pedagog V – klubu Jakub Hříbal. „Slibujeme si od toho, že časopis dá hodně i našim dětem. Zdokonalí se v mateřském jazyce. Naučí se také komunikovat s cizími lidmi, když je budou zpovídat při přípravě časopisu. Současně se seznámí i s počítačovými grafickými programy,“ dodal.

Klub je otevřený všem dětem a dospívajícím, jejichž rodiny nemají třeba dost peněz na to, aby jim mohly zaplatit zájmové kroužky nebo i doučování. Vytváří místo pro setkávání a spontánní činnost mladých, podporuje jejich rozvoj. Průměrně přijde do klubu každý den až 25 dětí. Mohou si zde zahrát ping-pong, deskové hry, biliár, šipky nebo stolní fotbal, popovídat s kamarády, přečíst časopisy, jít na omezenou dobu na internet. Školáci si v klubu ovšem také dělají domácí úkoly, třeba právě prezentace na počítači. Těm starším pomáhá vedení klubu hledat vhodný učební obor nebo je učí, jak napsat správně životopis.

„Pokud někdo potřebuje pomoci s úkolem nebo vysvětlit probírané učivo, rádi pomůžeme. Průměrně jednou týdně připravujeme pravidelnou aktivitu pro mladé, například turnaje či tvůrčí dílny. Pořádáme i akce pro veřejnost, nyní probíhají cestovatelské večery. A dopoledne míváme v klubu výukové a preventivní programy pro školy,“ řekla vedoucí klubu Pavlína Vrňáková.

Jak dodal Jakub Hříbal, vedení klubu se snaží děti vést k tomu, aby vzdělávání nekončili základní školou, ale pokračovali v některém učebním oboru. Několik dětí nastupuje letos do učení na malíře, truhláře nebo kadeřnici. „S čím nejvíc bojujeme, to je kouření. Návštěvníci si nesmějí zapálit ani na ulici před vchodem do klubu. K tomu, aby kouřit přestali, se je snažíme přivést různými akcemi. Jedna z nich byla Vyměň cigaretu za palačinku,“ podotkl Jakub Hříbal.

Objekt, ve kterém sídlí V – klub, je majetkem Domu dětí a mládeže Větrník, organizace, pod níž klub spadá. Dříve patřila nemovitost SSM, odtud přešla do vlastnictví Fondu dětí a mládeže, který likvidoval majetek bývalého svazu mládeže. DDM Větrník získal klub na základě svého projektu v roce 2003. „Tehdy jsme udělali anketu mezi mladými lidmi. Ptali jsme se jich, co jim v Liberci nejvíc chybí. Z ankety vyšlo, že ve městě postrádají klub pro mládež. Projekt V – klubu tak vznikl z vůle dětí a mladých lidí, které jsme anketou oslovili,“ připomněla ředitelka DDM Větrník Jana Pavlíková.

Děti, jež navštěvují V – klub pravidelně, se shodují v tom, že nejvíc na klubu oceňují setkávání s kamarády a možnost jít na internet. „Doma počítač nemám. V klubu si na něm dělám také úkoly do školy a prezentace,“ svěřil se patnáctiletý Luboš, který navštěvuje V – klub takřka denně už přibližně tři roky. „Líbí se mi tady. Popovídáme si s kámoši, zahrajeme si stolní hry. Za dobu, co sem chodím, jsem si vylepšil známky ve škole,“ dodal.

Takřka denně tráví volný čas ve V – klubu také třináctiletý Dan. „Přivedly mě sem moje sestry. Nejraději tu hraji stolní tenis nebo fotbálek. Až dokončím školu, chci se vyučit, třeba elektrikářem,“ řekl Dan.

Autoři

Štítky časopis, anketa, Jana Pavlíková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ulice 5. května bude mít svůj časopis. Uličník  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.