Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberecký kraj chce podpořit zaměstnávání zdravotně postižených

Liberecký kraj chce podpořit zaměstnávání lidí se zdravotním postižením. Připravil proto tříletý projekt za zhruba 144 milionů korun. Kraj to však přijde jen na něco přes sedm milionů korun, 85 procent chce získat z Evropského sociálního fondu, desetinu by měl přidat stát.

Úřady práce v kraji aktuálně evidují 2559 uchazečů o práci s postižením, je to téměř 13 procent nezaměstnaných v kraji. "Chceme se zaměřit hlavně na podporu osobní asistence osob se zdravotním postižením, jejich samostatného bydlení, sociálně terapeutických dílen a sociální rehabilitace," vysvětlila náměstkyně hejtmana pro sociální věci Lenka Kadlecová (ČSSD). Sám krajský úřad má se zaměstnáváním postižených dlouholeté dobré zkušenosti, aktuálně jich tam pracuje 17.

"Máme vytipované některé pracovní pozice, které jsou právě s ohledem na pracovní náplň pro tyto zaměstnance vhodné," řekla mluvčí úřadu Blanka Daníčková. Ke služebně nejstarším pracovníkům s handicapem patří Jana Otlová. Mladá žena, která prodělala dětskou obrnu, zajišťuje servis pro hejtmana, kopíruje a skartuje dokumenty, stará se o květiny a uklízí. "Dřív jsem pracovala v chráněné dílně, tady je to ale lepší," řekla. Jen o málo kratší dobu pracuje v podatelně úřadu Petr Švorc, stará se o poštu.

Se zapracováním postižených pomohla liberecká agentura Rytmus, která jim zajistila asistenty. "Nepracují za ně, ale pozorují je a pomáhají jim najít takový způsob vykonání té činnosti, aby byla práce dobře odvedena. Někdo asistenci potřebuje týden, někdo měsíc, jiný až dva roky, ale většinou to klienti do půl roku zvládnou sami," řekla ředitelka agentury Antónia Dechťarová. Postižených, kteří by chtěli pracovat, podle ní v Libereckém kraji přibývá. "Loni jsme měli 118 lidí, s nimiž jsme pracovali, a 54 z nich má už dlouhodobé smlouvy a hledali jsme jim práci," doplnila. Pro 23 z nich se už podle ní práci najít podařilo.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Liberecký kraj, Evropský sociální fond, Úřad práce České republiky, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj chce podpořit zaměstnávání zdravotně postižených  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.