Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Tatobitská lípa usiluje o evropský primát, zatím je druhá

Tisíciletá lípa z Tatobit na Semilsku reprezentuje Českou republiku v soutěži o evropský strom roku. Do dnešních 15:00 získala 31 325 hlasů a byla druhá za maďarským dubem z Bátaszéku, za nímž zaostávala o zhruba 13 400 hlasů

Do ukončení hlasování zbývá ještě týden, od 23. do 29. února však už bude hlasování tajné a na webových stránkách už průběžné počty hlasů zveřejňovány nebudou. Novináře o tom dnes informovala Andrea Krůpová z Nadace Partnerství, která je členem pořádajícího sdružení Environmental Partnership Association.

České stromy nejsou v soutěži o evropský strom roku poprvé, v předchozích pěti ročnících se umístily na pátých místech a byl mezi nimi i dub z Liberecka. "Letos s tatobitskou lípou míříme výš a věříme, že ji čeští fanoušci podpoří," uvedla Krůpová. Loni bylo k vítězství potřeba téměř 60 tisíc hlasů. O evropský primát letos soutěží stromy z 15 zemí. Na třetím místě je zatím v letošním hlasování dubo-borovice v španělském Canicose. Na vítězný strom čeká finanční odměna určená na odborné ošetření nebo výsadbu v jeho okolí.

Nominaci do evropské soutěže si lípa z Tatobit vysloužila tím, že se loni stala českým stromem roku. O lípě se traduje, že je tisíciletá. Odborníci ale odhadují její stáří na 650 let. "Lípa je symbolem naší obce, ale také symbolem zodpovědnosti a vztahu místních obyvatel k historii a přírodě. Váže se k ní spousta pověstí," řekla starostka Tatobit Lenka Malá. O lípě vzniklo mnoho povídek, písní a básní. "Každý rok pořádáme Slavnosti lípy a k 500. výročí obce sehrály místní děti také divadelní hru," dodala starostka. V národní soutěži získala obec peníze na ošetření stromu a vysadit za ně chce také alej, která spojí Tatobity s osadou Žlábek. Sázet by se mělo 65 lip.

Autoři | Foto Lenka Grossmannová

Štítky lípa, strom, soutěž, Tatobity, Česko, okres Semily, Nadace Partnerství, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tatobitská lípa usiluje o evropský primát, zatím je druhá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.