Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Kdo odmítne práci, má mít nárok jen na existenční minimum, řekl v Tanvaldu prezident. Sklidil potlesk

Nechceš pracovat? Musíš si vystačit s existenčním minimem. To je podle prezidenta Miloše Zemana jedna z možností, jak snížit nezaměstnanost v lokalitách, kde se počet nezaměstnaných pohybuje nad republikovým průměrem. O tuto myšlenku se podělil s veřejností při návštěvě Tanvaldu, kde je nadprůměrná nezaměstnanost jedním z problémů.

„Nezaměstnanost není primárně způsobena tím, že by tu nebyl dostatek pracovních míst, ale že jsou tu lidé, kteří nechtějí pracovat. Někdy se jim říká nepřizpůsobiví a já tenhle termín vítám, protože není vázán na žádné etnikum, rasu nebo náboženství,“ řekl Miloš Zeman před plným hledištěm tanvaldského kina Járy Cimrmana.

Řešení je podle prezidenta republiky jasné a jednoduché. Kdo odmítne práci, a to i podřadnou, nemá nárok na sociální dávky a musí si vystačit s minimem. „Jsou lidé, kteří spí do dvanácti hodin, pak vykouří krabičku cigaret a jdou večer do hospody na pivo. Je už celá generace dospělých, která nepoznala práci. Pak je celkem přirozené, že pokud nepoznali práci, tak jejich děti k práci nemají žádný vztah,“ popsal takový příklad Miloš Zeman a doplnil: „Existuje pojem, kterému se říká existenční minimum. Ten pojem je uzákoněn a je to 2350 korun měsíčně. Za to se můžete jeden večer rozšoupnout v baru a tím to končí. Můj návrh spočívá v tom, aby lidem, kteří odmítnou nabízenou práci, se jako sociální dávka dávalo právě existenční minimum, čímž by se snížila nezaměstnanost i v Tanvaldu.“

Za svůj návrh řešení sklidil potlesk sálu, který byl podle ohlasů naplněn především jeho příznivci. Během zhruba čtyřicetiminutové debaty došlo také na téma Evropské unie nebo třeba kandidatury v dalších prezidentských volbách. „Zda budu kandidovat, nedokáži zatím říct,“ odpověděl krátce prezident.

Po poledni se prezident přesunul do Harrachova, kde navštívil sklárnu a minipivovar Novosad & syn Harrachov. V improvizovaných podmínkách uprostřed sklářského závodu na něho čekala debata s několika desítkami zaměstnanců, které zajímalo například, jak se daří jeho dceři Kateřině. „Ta si nyní v Londýně vydělává jako asistentka manažera na studium, které patrně absolvuje ve Skandinávii,“ odvětil na otázku prezident.

Druhý den pak prezident zakončil návštěvou Semil, kde se setkal s představiteli města, podepsal se do pamětní knihy a setkal se s občany města v kulturním centru Golf.

Třídenní návštěvu Libereckého kraje zakončí prezident v Lomnici nad Popelkou, kde se podobně jako v Semilech setká s vedením města a pohovoří s občany. Jeho cestu zakončí odpolední tisková konference v Jilemnici.

Foto Bezedný Frank

Štítky Tanvald, nezaměstnanost, Miloš Zeman, návštěva, Jára Cimrman, Evropská unie, Harrachov, Semily, Londýn, Skandinávie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: Kdo odmítne práci, má mít nárok jen na existenční minimum, řekl v Tanvaldu prezident. Sklidil potlesk  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.