Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zeman: O vystoupení Česka z EU by mělo rozhodovat referendum

Přes své kritické postoje k Evropské unii nesouhlasí prezident Miloš Zeman s názory, že Česko by z ní mělo vystoupit. Pokud by se o tom ale mělo rozhodovat, mělo by to podle něj být cestou obecného referenda. "Považuji za občanské právo, aby takové referendum bylo," řekl prezident na dnešním setkání s obyvateli Semil.

Úvahy o vystoupení Česka z unie jsou reakcí na připravované referendum o vystoupení Velké Británie. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) považuje jakékoliv návrhy na odchod České republiky z EU za nesmyslné, škodlivé a nebezpečné. Členství v unii je podle něj garancí prosperity a bezpečnosti země a potvrzením polistopadového vývoje české společnosti. "Pokud Velká Británie vystoupí z EU, což si rozhodně nepřeji, vyvolá to vlnu nacionalismu a separatismu po celé Evropě. Evropská myšlenka bude oslabena," tvrdí Sobotka. Pokud by Česká republika přestala být členem EU, vrátila by se podle něj do sféry vlivu Ruska, což si rozhodně nepřeje.

Ani prezident není odchodu Česka z EU nakloněn. "Ať už jako prezident nebo jako občan Miloš Zeman, bych v odpovědi na otázku chcete vystoupit z Evropské unie, hlasoval ne. Je to samozřejmě moje přesvědčení, které nikomu z vás nevnucuji," řekl a dodal: "Měl bych bojovat za to, aby všichni měli právo se v tomto referendu svobodně vyjádřit a nikoli, aby jim kdokoli toto referendum zakazoval."

Prezident se pokládá za eurofederalistu. "Jsem pro evropskou integraci, nejsem pro evropský unitární stát," vysvětlil. Znovu kritizoval unii za množství nesmyslných směrnic, které podle něj vydává a jimiž zasahuje do kompetence suverénních států, přičemž neplní svoji základní kompetenci jako soustátí. "To je ochrana vnějších hranic před islámskou imigrací," řekl prezident. Evropská unie by se podle něj měla opevnit. "Ochrana vnějších hranic včetně vytvoření pohraniční stráže Evropské unie je její základní povinností. Uprchlická vlna, zejména vlna islámských uprchlíků s neslučitelnou kulturou s evropskou kulturou by měla být zastavena," dodal.

Autoři | Foto Bezedný Frank

Štítky Evropská unie, referendum, Česko, Miloš Zeman, Bohuslav Sobotka, Semily, Velká Británie, ČSSD, Evropa, Rusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zeman: O vystoupení Česka z EU by mělo rozhodovat referendum  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.