Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kamarádi připravili pro závodníka Jiřího Bergra překvapení v obřadní síni radnice

Jubileum je zapotřebí pořádně oslavit a jestli je to v den narozenin nebo s několikaměsíčním předstihem, je už jedno. Pořádné překvapení připravili tenhle týden kamarádi pro bývalého motoristického závodníka Jiřího Bergra, kterému dohodli přijetí primátorem na liberecké radnici. Oslavenec do posledních chvíle neměl o setkání tušení, proto byl velmi mile překvapen a lehce zaskočen.

Za město pak Jiří Bergr dostal pamětní medaili a knihu o Liberci, která mapuje architektonickou historii města až do současných let. Jiří Bergr je velkým fanouškem libereckého regionu a od útlého věku nadšencem do motoristického sportu. Jeho motoristická kariéra se začala psát už v roce 1968. Jak sám, původní profesí hlavní geometr v Geodézii, říká: „Buď jsem závod nedojel, nebo jsem skončil na bedně. Na závodě Rallye Liberec v roce 1974 jsem byl absolutním vítězem.“

Zásadní milník v jeho kariéře přišel o deset let později. V červnu 1978 utrpěl, během závodu do vrchu u Zvolena, vážný úraz, po kterém už zůstal na invalidním vozíku. Zatímco jiné by takový úraz srazil do kolen, Jiří Bergr dostal nový impuls k závodění a po 38 letech na vozíku vypráví o průběhu nehody a následném martýriu v nemocnicích s humorem a nadsázkou. Ostatně smysl pro humor mu nechybí ani v blížících se 80 letech. Středeční setkání na radnici ho ale přece jenom dojalo „Soucit nemám rád, ale popláču si, když třeba holky vyhrajou basketbal a hraje hymna,“ přiznává Jiří Bergr.

Jako propagátor závodů invalidních řidičů byl v roce 1989 u zrodu Svazu zdravotně postižených motoristů. „Zdravotně postižení závodníci jsou stejně horliví jako ti bez handicapu, jen bych řekl, že jsou k sobě vstřícnější a víc si pomáhají,“ popisuje Bergr.

Foto Jan Král

Štítky radnice, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kamarádi připravili pro závodníka Jiřího Bergra překvapení v obřadní síni radnice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.