Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čtyři miliony, dva miliony nebo zadarmo? Výjezdové stanoviště záchranky na letišti je zatím v nedohlednu

Výjezdové stanoviště záchranné služby zatím na letišti v Liberci nevyroste. Liberecký kraj před nedávnem zveřejnil záměr vybudování zázemí záchranné služby na okraji Liberce. K tomu by ale kraj musel do svého vlastnictví získat městské pozemky poblíž heliportu na letišti, na kterých chce stavět. Město si podle znaleckého posudku řeklo o více než čtyři miliony korun, které jsou pro kraj neakceptovatelné. Vedení kraje proto požádalo o snížení částky na polovinu. Za kolik město nakonec nabídne pozemky, není zatím jasné. Liberečtí zastupitelé, kteří o prodeji měli rozhodnout, bod nakonec stáhli z programu jednání.

„Pro záchrannou službu je důležité koupit stávající zastavěné a přilehlé pozemky na libereckém letišti a vybudovat na nich zázemí pro rychlou zdravotnickou pomoc,“ řekl v lednu hejtman Martin Půta (SLK). Budova letecké záchranné služby, která by měla po dostavbě sloužit nově také výjezdové skupině záchranky, totiž stojí na pozemcích, které má krajská záchranná služba dosud v nájmu od města.

Vedení města si proto nechalo udělat znalecký posudek ceny pozemků, jejichž cena přesahuje čtyři miliony korun, což je částka, kterou vedení kraje odmítá zaplatit. Kraj proto požádal o snížení ceny na polovinu. „Za prodej chce město Liberec získat více než 4 miliony korun bez ohledu na veřejnou prospěšnost této nutné služby. Tuto částku však Liberecký kraj v rozpočtu 2016 neplánoval,“ zdůraznil před měsícem Petr Tulpa (SLK), krajský radní pověřený řízením resortu zdravotnictví.

Opoziční Starostové navíc navrhují, aby město pozemky kraji darovalo, jelikož by mělo být i v zájmu města, aby krajská záchranná služba co nejlépe fungovala. „Kdyby to šlo, daroval bych kraji pozemek pro záchranku zdarma. Mít k dispozici nemocnici, efektivní záchranku s moderními auty i vrtulníky zachraňujícími ve dne v noci, dělá z provinčního městečka rozvinuté město s vysokou kvalitou života. Chtít po kraji i ty 2 miliony je z tohoto pohledu krátkozraké a nevhodné,“ dal najevo, co si o prodeji pozemků pro záchranku myslí Jan Marek, člen zastupitelstva za SLK.

Zastupitelé se ale ve čtvrtek hlasování o tomto bodu nedočkali. Primátor Tibor Batthyány o usnesení nakonec nedal hlasovat kvůli nevyjasněné otázce týkající se daně z přidané hodnoty. Vše i tak nasvědčuje tomu, že většina zastupitelů se přiklání k prodeji za původní čtyři miliony, které odhadl znalec. Důvod je podle opozice jasný.

„Pokud odhlasují prodej pozemku pod cenou, mohou jednou následovat osud 23 bývalých libereckých zastupitelů, vláčených mnoho let po soudech za to, že měli v roce 2007 způsobit městu škodu ve výši několika milionů korun nevýhodným prodejem pozemků. I nyní se budou zastupitelé rozhodovat o tom, jestli prodají městský majetek pro město nevýhodně a navíc bez výběrového řízení,“ doplnila zastupitelka Martina Rosenbergová (ČSSD).

Na konečný verdikt městských zastupitelů si Liberecký kraj bude muset počkat do březnového zastupitelstva, kdy by mělo být o konečné částce hlasováno.

Foto Dominik Svoboda

Štítky pozemek, letiště, zdravotnická záchranná služba, Liberec, Liberecký kraj, Starostové pro Liberecký kraj, Martin Půta, Jan Marek, Tibor Batthyány, Martina Rosenbergová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtyři miliony, dva miliony nebo zadarmo? Výjezdové stanoviště záchranky na letišti je zatím v nedohlednu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.