Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Turnov a Svijany propojí nová cyklostezka. Hotovo mělo být už loni

Turnov plánuje další etapu výstavby cyklostezky Greenway Jizera. Při přípravě trasy dlouhé deset kilometrů, která má propojit Turnov a Svijany, se radnice spojila dalšími obcemi podél řeky Jizery - Modřešicemi, Příšovicemi, Přepeřemi a Svijany.

"Ve Svijanech už je cyklostezka hotová, takže bychom se na ni napojili," řekla místostarostka Jana Svobodová (ANO). Záměr je na začátku, radnice nechá zpracovat projekt, na nějž chce žádat dotace z Libereckého kraje.

Celá stezka má měřit 190 kilometrů

Greenway Jizera je koridor podél řeky Jizery se sítí bezpečných stezek pro bezmotorovou dopravu. Sloužit by měl nejen cykloturistům, ale i místním obyvatelům. Hlavním záměrem projektu je vybudovat zhruba 190 kilometrů dlouhou páteřní trasu v těsné blízkosti Jizery od jejího pramene až po soutok s Labem. I když se původně předpokládalo, že by už v roce 2015 měla být celá trasa hotová, mnoho úseků ještě chybí. "Na přípravě svých tras pracují také v Semilech nebo Železném Brodě, příprava pokračuje i ve Středočeském kraji," doplnila Svobodová.

Navrhovaná trasa z Turnova do Svijan měla původně vést také přes Všeň, ta se teď ale podle místostarostky k projektu nepřipojila. Trasa dnes končí na autobusovém nádraží v Turnově. "Z autobusového nádraží je značena kolem velkého mostu, přes Jutu do Koškovy ulice, kde je fotbalový areál a tenisové kurty. Podjede trať, přes železniční most vede k technickým službám, a odtud k areálu Maškova zahrada," popsala trasu ve městě Svobodová. Dál má podle ní stezka pokračovat z Mašova po hrázi do Modřišic, Přepeř a dál přes Příšovice do Svijan.

Cena není jasná

Na kolik zhruba desetikilometrová trasa přijde, není podle Svobodové bez projektu možno odhadnout. Zhruba stejně dlouhý úsek z Líšného do Dolánek u Turnova stál téměř 33 milionů korun, 90 procent tehdy zaplatily fondy EU. Dokončen byl na konci roku 2013, od té doby ho každoročně využijí desetitisíce cykloturistů, pěších, ale i vyznavačů in-line bruslení či koloběžek. S využitím dotací chtějí obce financovat i pokračování projektu. Žádat budou dotace z Integrovaného regionálního operačního programu nebo Státního fondu dopravní infrastruktury.

Autoři | Foto Greenway Jizera

Štítky Turnov, Svijany, cyklostezka, Jizera, projekt, Jana Svobodová, dotace, Evropská unie, Liberecký kraj, Státní fond dopravní infrastruktury

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turnov a Svijany propojí nová cyklostezka. Hotovo mělo být už loni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.