Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Z přírody mizí vzácná kuňka ohnivá, kraj chce zachránit populaci úpravou rybníků

Zajistit lepší podmínky pro život a rozmnožování ohrožené žabky kuňky obecné u Manušických rybníků na Českolipsku je cílem projektu, který připravuje Liberecký kraj. Novinářům to dnes řekl náměstek hejtmana pro životní prostředí Josef Jadrný (Změna pro Liberec). Kuňka, která je pro své charakteristické červené skvrny na břiše nazývána také kuňka ohnivá, je silně ohroženým druhem.

Na projekt chce kraj žádat dotace z Operačního programu Životní prostředí, náklady na úpravy rybníků odhaduje na 1,36 milionu korun. "Přizpůsobíme to území kuňce, ona potřebuje daleko víc slunce, než je běžné. Budeme vymělčovat břehy, protože potřebuje postupný mělký břeh, a budeme kácet některé dřeviny, které zastiňují. Necháme tam ale co nejvíc původní přírody, abychom do prostředí kuňky zasáhli co nejméně, ale pro ni co nejpříznivěji," vysvětlil podstatu projektu Jadrný.

Oblast Manušických rybníků o rozloze bezmála 20 hektarů je od roku 2012 přírodní památkou. Jde o soustavu sedmi rybníků, které jsou napájeny kanálem z říčky Šporky. O jejich existenci jsou zmínky už ze 16. století. Nejvzácnějším obyvatelem lokality je právě kuňka ohnivá, která je v Libereckém kraji jinak dost vzácná. Lokalita je ale domovem i dalších obojživelníků, jako jsou rosnička zelená, skokan skřehotavý, skokan hnědý, ropucha obecná, blatnice skvrnitá nebo čolek obecný.

"Ten projekt je důležitý, protože kuňka nám z přírody mizí," řekl Jadrný. Záměr podle něj nevyžaduje žádné výkupy pozemků. Jde o pilotní projekt, který by se v případě, že žádost o dotaci uspěje, měl realizovat v příštím roce. "Počítáme, že by na něj mohly navázat podobné projekty pro lokality s podobnými podmínkami, jako jsou třeba Stružnické rybníky, horní Ploučnice, dolní Ploučnice nebo Cihelenské rybníky," dodal.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky rybník, příroda, projekt, Josef Jadrný, Liberecký kraj, Liberec, okres Česká Lípa, Operační program Životní prostředí, Ploučnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z přírody mizí vzácná kuňka ohnivá, kraj chce zachránit populaci úpravou rybníků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.