Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Turnov bude asi lépe chráněn před záplavami

Turnov bude zřejmě lépe chráněn před záplavami. Povodí Labe vypsalo zakázku na rozšíření koryta Jizery nedaleko autobusového nádraží, v blízkosti mostu v Palackého ulici. Nabídky do soutěže mohou firmy podávat do 17. března. Práce by měly začít ještě letos a skončit nejpozději příští rok. Úpravy koryta si vyžádají odhadem 38 milionu korun bez DPH.

Starosta patnáctitisícového města Tomáš Hocke (Nezávislý blok) předpokládá, že opatření pomohu v lokalitě Trávnice při menších povodních. Koryto by mělo být schopné pojmout zhruba dvacetiletou vodu. "Děláme si velké naděje, že by nám to nemuselo zaplavovat Trávnice. Pokud nebude velká povodňová vlna jako v roce 2000, tak by to mělo tuto oblast ochránit," uvedl starosta.

Povodí Labe už zahájilo přípravné práce, kácí se stromy na břehu. Koryto Jizery by se následně mělo rozšířit o jeden až deset metrů. Součástí stavby je i vybudování více než 140 metrů dlouhé zdi s obkladním žulovým zdivem. Vyžádá si to zhruba na šest týdnů snížení hladiny vody v jezové zdrži, to ale bude nejdřív na začátku letních prázdnin, dřív to nejde kvůli ochraně střevle potočné a vranky obecné.

Poslední větší záplavy Turnov postihly v letech 2000 a 2002. Poté byla provedena některá protipovodňová opatření. Nejnákladnější byla za 65 milionů korun rekonstrukce jezu, který je zhruba půl kilometru před úsekem, jenž se bude nyní rozšiřovat. Přestavbou jezu z pevného na vakuový sklopný se čtyřikrát zvýšila jeho průtočná kapacita, což představuje snížení hladiny o 20 až 50 centimetrů.

Podle starosty je třeba lépe ochránit i další části města. V plánech je například výstavba protipovodňové hráze v oblasti Na Lukách. "Trochu nás trápí také Libuňka," uvedl starosta. Povodí podle něj připravuje projekt na vytvoření meandrů na tomto toku. "Jak se to dříve rovnalo, tak teď se má zase začít kroutit," řekl. V případě realizace projektu by se Libuňka měla rozlít v polích v Pelešanech. Město usiluje také o opatření na Stebénce, potok se do Jizery vlévá za rekreačně sportovním areálem Maškova zahrada. "Stebénka protéká celým městem a má akumulační prostor jen na třech rybnících. Potom už nic," dodal Hocke.

Autoři | Foto Pocasivturnove.webgarden.cz

Štítky Turnov, povodeň, Jizera, Povodí Labe (státní podnik), Tomáš Hocke, Labe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turnov bude asi lépe chráněn před záplavami  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.