Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Před knihovnou si můžete posedět na lavičce Václava Havla

Liberec se může od dnešního dne pochlubit svou lavičkou Václava Havla. Ta stojí přímo před vchodem do Krajské vědecké knihovny. Její slavnostní odhalení proběhlo v úterý odpoledne a město se tak zařadilo po bok  Prahy, Českých Budějovic, Nového Boru, ale i Washingtonu, Dublinu či Barcelony, kde všude už lavička Václava Havla stojí.

Umělecké dílo světoznámého českého výtvarníka, architekta, designéra a vysokoškolského učitele Bořka Šípka, lavička Václava Havla, je tvořena z kulatého stolku obepnutého kolem stromu a dvou židlí.

Liberec patnáctým místem na světě

„Lavička Václava Havla je velmi zvláštní monument, který nyní existuje na více než patnácti místech na světě. Vždycky, když se účastním dalšího otevření laviček, mám pocit, že by to Václava Havla těšilo. Není to kamenný pomník, socha nebo něco nedotknutelného. Je to skromné, intimní a je to prostor, kde se dva lidé posadí, pohovoří a možná i zameditují,“ podotkl při dnešním slavnostním odhalení Michael Žantovský. Ten je jedním ze zakladatelů Občanského fóra, působil též jako mluvčí a poradce Václava Havla, později byl velvyslancem v USA, v Izraeli a ve Velké Británii. Od září 2015 je ředitelem Knihovny Václava Havla. „Liberec byl navíc velmi blízký Václavu Havlovi, působil zde jako rozhlasový hlasatel,“ dodal. 

Po boku Václava Havla pracoval také liberecký pamětník Jan Šolc. Ten v 90. letech působil jako pracovník Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla. „Lavička je v naší tradici mocnost, lavička s dědky s fajfkami vytvářela venkovské povědomí a že stojíme před knihovnou, tak si připomeňme, jak ji ztvárnil třeba Lada nebo Reis. Lavička proto může stát jen na jediném místě, před knihovnou,“ dodal. 

Další akce a výstavy

Dnešní odhalení lavičky je jen jednou z akcí spojených s nedožitými osmdesátinami bývalého prezidenta Václava Havla. V liberecké knihovně v průběhu roku uspořádají další akce, výstavy, koncert, autorská čtení a přednášky. 
„Lavička je místem vybízejícím k vzájemnému dialogu, místem ke svobodnému projevování názorů, k diskusi i k prostému posezení. Prostor před knihovnou se přímo nabízí ve spojitosti se vztahem Václava Havla ke knihovně – jako tehdejší prezident udělil v roce 1995 stavbě knihovny záštitu a po dokončení stavby ji dvakrát osobně navštívil,“ řekla ředitelka knihovny Blanka Konvalinková.

Na Václava Havla zavzpomínal při slavnostním odhalováním lavičky také hejtman Martin Půta (SLK). „Ve společnosti chybí někdo, kdo má autoritu a nebojí se říkat to, co si nemyslí většina, někdo, kdo se nebál říct, že strach, který vzbuzujeme ve společnosti, nemůže skončit úplně dobře. Jsem moc rád, že lavička Václava Havla bude před knihovnou stát, protože sem podle prostě patří,“ uzavřel.
 

Štítky Václav Havel, knihovna, Liberec, Washington, D.C., Praha, Barcelona, Dublin, České Budějovice, Nový Bor, Bořek Šípek, Michael Žantovský, Martin Půta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před knihovnou si můžete posedět na lavičce Václava Havla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.