Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na krajském úřadě opět zavlaje tibetská vlajka, KSČM s jejím vyvěšením nesouhlasí

Pošesté v historii krajů zavlaje na budově Krajského úřadu Libereckého kraje 10. března tibetská vlajka. Připojení do mezinárodní kampaně „Vlajka pro Tibet“ a vyvěšení tibetské vlajky odsouhlasila rada kraje. Proti jejímu vyvěšení se ale postavil zastupitelský klub KSČM.

„Tento akt je vměšováním do vnitřních záležitostí jiného státu, nepřispívá k porozumění mezi zeměmi a národy a vychází ze závažného překrucování historických skutečností. Rada kraje v této věci nemůže hovořit jménem celého kraje, všech jeho občanů,“ napsal do redakce za klub zastupitelů KSČM František Pešek.

V České republice kampaň letos proběhne již podvacáté a zapojí se do ní 723 obcí, měst, městských částí a krajů, což je nejvíce v historii. Česká republika se k mezinárodní kampani Vlajka pro Tibet aktivně připojila již v roce 1996, kdy vlajku vyvěsily první čtyři radnice.

I přes nesouhlas opozičních komunistů rada kraje vyvěšení vlaky odsouhlasila. „Vyvěšením vlajky chceme podpořit i další národy, které za svoji svobodu bojují. Rada kraje rozhodla o tom, že Liberecký kraj se i letos k mezinárodní kampani Vlajka pro Tibet opět připojí,“ řekl hejtman Martin Půta.

Tibetská vlajka zavlaje také na liberecké radnici. Město ji vyvěsilo v minulosti už sedmnáctkrát, naposledy v loňském roce a to navzdory nesouhlasu libereckého primátora Tibora Batthyányho. „Stojím si za názorem, že obdobné způsoby vyjadřování postoje k mezinárodním nebo filozofickým tématům nepřísluší radnici, která reprezentuje více než sto tisíc občanů a tím i mnoho různých názorů. V tomto případě navíc nejde o vyjádření či nevyjádření solidarity s Tibetem, ale o otázku vhodnosti, oprávněnosti a kompetentnosti zástupců města k hodnocení jakékoli situace kdekoli ve světě,“ komentoval v loňském roce primátor Tibor Batthyány.

Foto MML

Štítky Tibetská vlajka, KSČM, Vlajka pro Tibet, Liberecký kraj, Česko, radnice, Martin Půta, Tibor Batthyány, Tibet, krajský úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na krajském úřadě opět zavlaje tibetská vlajka, KSČM s jejím vyvěšením nesouhlasí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.