Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Rekonstrukce Liebiegova paláce bude stát zhruba 200 milionů korun, konkrétní využití zatím radnice nemá

Revitalizaci Liebiegova paláce chce Liberec zaplatit z evropské dotace, odhadem bude stát kolem 200 milionů korun. Budova je prázdná od konce roku 2014, kdy se z ní vystěhovala Oblastní galerie. Po revitalizaci by v ní měly být sociální služby, řekl náměstek primátora pro ekonomiku Jan Korytář (Změna pro Liberec).

Konkrétní využití zatím radnice připravené nemá. Podle Korytáře čeká na vypsání dotačního programu. "Bude to průsečík toho, co by chtělo město a co umožní dotace," uvedl.

Radnice plánovala, že by palác mohl sloužit jako spolkový dům pro neziskové organizace. To ale podle náměstka nestačí. "Musí tam být významný podíl sociálních služeb. Budeme to dojednávat a konzultovat s ministerstvem pro místní rozvoj, abychom věděli, kde je hranice, kdy nám to uznají," řekl Korytář. Do paláce chce město například přestěhovat svoji příspěvkovou organizaci Komunitní středisko Kontakt, která nabízí aktivity pro seniory. Mohlo by tam být i univerzální dobrovolnické centrum. "Náš záměr asi bude, aby to bylo relativně pestré. Aby to nebylo jen sociální zařízení," dodal Korytář.

Kdy revitalizace novorenesanční památky začne, radnice zatím neví. "Čekáme na vyhlášení výzvy," uvedl primátor Tibor Batthyány (ANO). Palác si dal postavit v letech 1871 až 1872 továrník Johann Liebieg. Po jeho smrti přestala rodina vilu obývat a pronajímala ji. Využíval ji tak například i četnický pohotovostní oddíl. Po druhé světové válce sloužila výstavnictví, Oblastní galerie v budově byla 60 let od roku 1953. Na konci roku 2014 se přestěhovala do moderních velkorysých prostor zrekonstruovaných městských lázní.

V sousedství paláce je léta nevyužívaný zámek, který patří k nejstarším památkám v krajském městě. Radnice ještě loni zvažovala, že památku z 16. století i se zahradou odkoupí. Podle Korytáře tento záměr odložili. "Prioritu mají projekty z Integrovaného plánu rozvoje území (IPRÚ)," dodal. Mezi ně zámek, na rozdíl od paláce, nepatří. Liberec očekává, že v IPRÚ pro aglomeraci Liberec - Jablonec nad Nisou bude k dispozici 2,6 miliardy korun. Peníze by měly směřovat do dopravy, sociální oblasti či modernizace škol.

Autoři | Foto Jan Král

Štítky palác, Johann Liebieg, Liberec, Jan Korytář, radnice, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, druhá světová válka, Tibor Batthyány, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce Liebiegova paláce bude stát zhruba 200 milionů korun, konkrétní využití zatím radnice nemá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.