Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Krakonoš se v Harrachově loučil se zimou a vítal jaro

V kočáru taženém dvěma koňmi se dnes projel Harrachovem vládce hor, vítaly ho tisíce lidí. Krakonoš přijel i se svoji početnou družinou, aby se rozloučil se zimou a přivítal jaro. Pro rekreační středisko s 1500 stálými obyvateli to je akce s nejdelší tradicí, letos se konala posedmdesáté.

"Spousta akcí, která se pořádala v minulosti, po roce 1989 skončila, ale tahle běží stále," uvedla starostka města Eva Zbrojová. Těší ji, že zájem o setkání s Krakonošem v posledních letech opět stoupá. Zatímco ještě na začátku 90. let na akci chodilo až 15 tisíc lidí, před deseti lety už jen asi 2000. Dnes mohlo být v Harrachově odhadem asi 5 tisíc lidí.

Krakonošovi je prý přes 450 let, dlouholetý pracovník Správy Krkonošského národního parku František Veverka se ale v jeho kostýmu při průvodu ukrýval poprvé. A mohl si rovnou připadat jako filmová hvězda. Na každém místě, kde vystoupil z kočáru, byl okamžitě obklopen chumlem zájemců, kteří se s ním chtěli vyfotografovat. "Raději nebudu ventilovat, jak si připadám," pravil. S účastí byl ale nadmíru spokojený. "Je hezké, když se chtějí lidé bavit," dodal vyzbrojen dřevěnou vyřezávanou holí a fajfkou. Chyběla jen věrná sojka. "Ta kouká ze smrku, je třeba ji chránit," zmínil. Po svém boku měl místo ní zlovolného Trautenberka. "Raději jsem ho vzal sebou, aby něco nenapáchal," dodal.

V čele jeho družiny předváděly své umění mažoretky za doprovodu dechovky. Krakonoše doprovázela také jeho policie, čerti, řada dalších pohádkových postav, víla Izerína, duch Jizerských hor Muhu i harrachovský hrabě s chotí. Tradičně byl v družině i živý velbloud.

Starostka města byla spokojená s počasím, které Krakonoš přivezl. Ráno sice hrozilo, že bude pršet, po jeho příjezdu ale bylo polojasno. "Je to ideální. Dá se stále dovádět na sněhu a už je znát, že bude jaro," dodala. Krakonoš už dnes všem popřál i k létu. "Aby dobře dopadlo, abyste nemuseli nosit kabáty a abyste také nedělali nekaloty po horách," řekl. Předzvěstí letních poutí byla i dnešní veselice u dolní stanice lanovky, kde končilo Krakonošovo putování. Pouťové atrakce byly postavené na sněhu. Lidový byl doprovodný program. V nedávné minulosti byla sice akce spojená s vystoupením popových skupin a tváří z televizních obrazovek, od toho už ale v Harrachově před několika lety upustili. "Snažili jsme se akci vrátit do takového laskavého retrostavu, jak to dělali naši předkové," uvedla Zbrojová.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Harrachov, jaro, Eva Zbrojová, František Veverka, Krkonošský národní park, Trautenberk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krakonoš se v Harrachově loučil se zimou a vítal jaro  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.