Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Rekonstrukce vrátila zámku Svijany podobu ze 17. a 18. století

Do podoby ze 17. a 18. století se po letech vrátil zámek ve Svijanech na Liberecku. Zmizely nevzhledné přístavby a byly obnoveny fasády i schodiště. Jedinou na první pohled patrnou novinkou je moderní přístavba výtahu ze železa a skla. Zchátralý areál koupil před třemi lety nedaleký Pivovar Svijany, který nákladnou rekonstrukci financuje za přispění tzv. norských fondů. V neděli 25. června se tam otevře expozice věnovaná archeologickým nálezům a pivovarnictví, řekla dnes projektová manažerka Markéta Tumová.

Svijanský zámek vznikl z původní renesanční tvrze, kterou vystavěl stejně jako pivovar v polovině 16. století Jaroslav z Vartemberka. Archeologický průzkum v jeho okolí ale ukázal, že osídlení tam bylo už před 2500 lety. Zámek často měnil majitele, mezi jeho vlastníky byli i Valdštejnové a Rohanové. Po Bílé hoře zámek už nesloužil jako šlechtické sídlo, byl jen správní budovou. Objekt postupně chátral, nejvíc dostal zabrat za socialismu, kdy prošel necitlivou přestavbou a léta sloužil jako ubytovna.

V současné době je hotova podle Tumové první etapa obnovy zámku, zaměřená právě na výstavní prostory. Navázat by na ni měla další, v níž se počítá s vybudováním ubytovacích prostor ve třetím podlaží zámku, v suterénu přibude restaurace. V budoucnu by u zámku měl vzniknout také minipivovar. Náklady projektu přesáhnou sto milionů korun. První etapa měla stát zhruba 50 milionů korun, z toho 30 milionů získal pivovar z norských fondů. Zejména kvůli náročným restaurátorským pracím se ale prodražila zhruba o deset milionů.

K tomu nejcennějšímu v zámku patří pozdně renesanční malby na klenbě bývalé zámecké kaple. Podobnou výzdobu odhalil průzkum i pod pozdějšími výmalbami ve velké kapli, která vznikla z rytířského sálu. I ty prošly obnovou. "Máme také velice vzácný oltář, který je z pomezí baroka a počátku rokoka, nebo vzácné varhánky z roku 1726, takových nástrojů není v České republice mnoho," řekl správce zámku Vít Pražák. Vzácné kusy by měly v průběhu roku projít rukama restaurátorů, stejně jako další vybavení kaple, jejíž obnova by měla být hotova do podzimu.

Autoři

Štítky zámek, Svijany, Pivovar Svijany, Liberecký kraj, Valdštejnové, Česko, Bílá Hora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce vrátila zámku Svijany podobu ze 17. a 18. století  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.