Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Lucie Bílá si k narozeninám vyrazila vlastní portrét do zlata

Lucie Bílá si dnes v Jablonci vyrazila k narozeninám vlastní portrét do unce zlata. Medaile s jejím portrétem je další ze série Slavíci ve zlatě, kterou Česká mincovna vydává jako poctu českým pěveckým legendám. Své podoby ve zlatě už se v minulých letech dočkali Karel Gott nebo Waldemar Matuška, na podzim plánuje mincovna ražbu medaile s portrétem Hany Zagorové.

"Je pravda, že už jsem i na známce, jsem jako vosková figurína, ale to, že budu mít svoji vlastní medaili, mě nikdy nenapadlo. Já jsem ji záviděla Kájovi Gottovi, taky ji od něj mám a já mu zase dám tu svoji," řekla při dnešní slavnostní ražbě novinářům zpěvačka, která 7. dubna oslaví padesátiny. S podobou medaile, jejímž autorem je mladý výtvarník Martin Dašek, byla velmi spokojena. "Jsem tam docela pěkná a až budu stará, budu říkat, že jsem tak fakt vypadala," poznamenala s úsměvem.

Medaile nese na lícové straně portrét zpěvačky s rozevlátými vlasy. "Na rubu je pětilinka komponovaná do spirály, ve které jsou letopočty, kdy získala zlaté slavíky. Uprostřed je autogram s nezbytným srdíčkem," řekl autor medaile Dašek. Návrhy byly podle něj dva, do ražby byla vybrána tato minimalistická varianta. "Je pravda, že oříšek byl, to se moc omlouvám, že těch slavíků mám 18, a že se to tam málem nevešlo. Počkejte za dva roky, to by bylo ještě horší, protože já jim to jen tak nenechám," dodala Bílá.

Uncovou medaili s číslem jedna si zpěvačka sama vyrazila. "Měla jsem trému, měla jsem strach, protože jsem si říkala, že je to drahá záležitost a nechtěla bych to pokazit," přiznala.

Mincovna razí medaile ve třech variantách - zlatou o hmotnosti jedné troyské unce (31,1 gramu) za 55 tisíc korun, půluncový zlaťák za 27 950 Kč a stříbrnou uncovou, za kterou sběratelé zaplatí 1750 korun. Třeba zlatá uncová medaile s tváří Karla Gotta, která se razila v listopadu 2013, je už zcela rozebrána. "A pokud se přesto na trhu objeví, cení si je majitelé na zhruba 70 tisíc až 80 tisíc korun," doplnil marketingový ředitel mincovny Lukáš Joukl.

Autoři | Foto Luciebila.com

Štítky portrét, zlatá medaile, Lucie Bílá, Karel Gott, Waldemar Matuška, Hana Zagorová, Česká mincovna, Jablonec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lucie Bílá si k narozeninám vyrazila vlastní portrét do zlata  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.