Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Libereckou přehradu doplní mola. Rekonstrukce se nádrž a její okolí dočká za dva roky

„Hlavně, že budeme mít pláž před radnicí, ale co přehrada? Ta by si zasloužila taky pozornost!“ Tenhle a několik podobných komentářů jste napsali pod článek o plánované pláži před libereckou radnici. Vedení města ale Liberečanům slibuje, že na přehradu nezapomnělo. Naopak, už letos se okolí nádrže dočká drobných úprav. Za dva roky by pak mělo dojít k další, výraznější, rekonstrukci.

„Letos plánujeme opravení kamenného schodiště z pláže do vody. Mělo by u něho přibýt také zábradlí po obou stranách,“ řekla náměstkyně primátora Karolína Hrbková (Změna). S úpravami pláže se podle ní zatím nepočítá. Už letos v létě by ale měla nádrž doplnit atraktivní mola. „Máme na přehradě vybraná tři místa, kam je umístit. Nyní si necháváme zpracovat nabídky a poptáváme firmy, které je zhotoví. Chtěla bych, aby měla mola nějakou „štábní kulturu“ a zajímavou vizáž. Sice to bude asi dražší, než typizovaný čtvercový rám, ale budou zase vypadat lépe,“ doplnila.

Problémy s náhonem vyřeší plánovaná rekonstrukce

Není to ani týden, co jste upozorňovali na rozbahněné cesty kolem přehrady. „Procházka kolem přehrady připomíná terénní dráhu,“ napsala do redakce jedna ze čtenářek. Vyřešení tohoto vleklého problému ale není podle vedení města tak jednoduché.

„Cestu budeme letos zaštěrkovávat, ale to je řešení tak do prvního deště, než se nám to spláchne do vody. Je to taková z nouze ctnost. Řešili jsme, jestli nemáme šanci cestu ještě nějak opravit, ale jsou to takové zásahy, že to musí dva roky počkat,“ doplnila Hrbková.

Právě na rok 2018 naplánovalo Povodí Labe rekonstrukce bočních zdí, hráze a také vyčištění dna. Při té příležitosti se připojí také město, které chce vyřešit problém s cestou kolem nádrže, kterou roky podmáčí náhon. „Cesta i náhon, který vede pod ní, jsou v naprosto nevyhovujícím stavu. Nyní musíme zjistit, co s ním a až poté můžeme opravit cestu,“ vysvětlila náměstkyně primátora. Podle ní je jednou z možností zasypání náhonu. „Při té příležitosti „rozhrábneme“ cestu a nejspíš zasypeme náhon, uděláme si odvodnění bočních svahů a překryjeme to novou cestou a necháme udělat osvětlení. Takže bychom v jednom stavebním zásahu měli zvládnout ty největší úpravy,“ uzavřela Hrbková.

Vodní nádrž Harcov, jejíž stavba začala v roce 1902, má hráz vysokou 20,5 metru, je 157 metrů dlouhá a její koruna se nachází 13 metrů nad okolním terénem. Je schopná zadržet maximálně 630 000 krychlových metrů vody. Přesto, že dnes slouží zejména jako rekreační místo, původně byla navržena na ochranu města před povodněmi a jako zásobárna vody pro potřebu průmyslu.

Foto Dominik Svoboda

Štítky přehrada, radnice, nádrž, Povodí Labe (státní podnik)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libereckou přehradu doplní mola. Rekonstrukce se nádrž a její okolí dočká za dva roky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.