Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Výstavba domů v ulici 1. máje v Liberci začne možná ještě letos

Soukromý investor se chystá zastavět léta nevyužívané pozemky v ulici 1. máje mezi autobusovým nádražím a centrem Liberce. Mělo by jít o investici za stovky milionů korun. V lokalitě by mohly vzniknout byty, obchody i kanceláře. První etapa zahrnuje dvě budovy směrem od křižovatky Na Rybníčku.

"Pokud se dodrží termíny přípravy výstavby, předpokládáme, že práce zahájíme na přelomu let 2016 a 2017 s dokončením první etapy v roce 2018," uvedl Miloslav Otta, manažer odboru investic S group holding, který projekt připravuje. "Výstavba dalších etap by měla navazovat," dodal.

O zástavbě v těchto místech se mluví už přes 20 let, od doby, co byly poslední domy podél ulice zbourány. Dnes tam jsou jen trávníky a asfaltové parkoviště. Zástavba by měla být výškovou protiváhou budov Finančního úřadu a hotelu Imperial, které jsou na protější straně ulice. Podle záměru, zveřejněného již dříve, by mělo v několika domech vzniknout až 200 bytů, kanceláře a obchody. V první etapě se podle Otty počítá s výstavbou 34 bytů různých velikostí od garsoniér až po 3+1.

Investor dlouho narážel na odmítavé stanovisko liberecké radnice, které se nelíbil způsob řešení parkování. Poslední návrh městská rada tento týden akceptovala. Parkovací místa by tak měla být pod krytou "zelenou" střechou, která bude plynule navazovat na upravenou zelenou plochu v okolí. "Zároveň jsme původní vjezdovou rampu do druhého nadzemního podlaží nahradili autovýtahem umístěným ve štítu nové stavby," uvedl Otta. "Vzhledem k tomu, že tento autovýtah bude obsluhovat pouze devět parkovacích míst, je toto řešení i pro uživatele zcela komfortní," dodal. V Liberci by mělo jít o první autovýtah.

Chystaná výstavba v ulici 1. máje není jediným takovým projektem pro dolní centrum stotisícového města. Zahraniční soukromý investor připravuje na Papírovém náměstí výstavbu několik propojených domů s více než 100 byty, kancelářemi a obchody. Liberecký investiční fond (LIF) má zase velké plány v lokalitě na Perštýně. Rozlehlou jámu po nedostavěném obchodním centru by do několika let chtěl nahradit administrativně technickým komplexem s byty, sportovištěm a parkem. Odhadem půjde o investici za jednu až 1,5 miliardy korun.

Autoři | Foto S group holding

Štítky Liberec, dům, obchod, investice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstavba domů v ulici 1. máje v Liberci začne možná ještě letos  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.