Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Rekonstrukcí bitvy z roku 1757 bude žít letos celý Liberec

V Liberci se znovu připravuje rekonstrukce bitvy z roku 1757, která byla podle historiků hlavním milníkem Sedmileté války. Dvoudenní akcí bude žít celé město, slibují organizátoři. Samotná bitva se pak odehraje ve Sportovním areálu Vesec a nikoli na lukách u Ostašova, kde se bojovalo v minulých letech. Bude tam přes 20 jezdeckých koní, povozy, ukázky drezury koní, sokolníci, řekl Petr Pimek z Obecně prospěšné společnosti Archa 13, která akci organizuje.

Učebnice dějepisu o bitvě u Liberce mlčí, veřejnost tak o ní mnoho neví. Podle archeologa Petra Brestovanského tehdy v poli proti sobě stálo na 30 tisíc vojáků. Rakouská armáda byla poražena a Liberec ovládli Prusové. Na obou stranách byly stovky zraněných a padlých, další vojáky pak zabila tyfová epidemie, které padli za oběť i mnozí obyvatelé města. Bitvu dnes v Liberci připomíná nejen název ulice Na Bojišti, věnována je jí naučná stezka, ale i část expozice ve sklepení radnice.

V minulých třech letech organizoval rekonstrukci bitvy Spolek přátel Ostašova jako součást místních poutních slavností. Letos ale v plánu nebyla. "Nechceme toto téma vyčerpat, proto jsme ji chtěli nechat na příští rok, kdy bude výročí, a letos uspořádat akci komornější," řekla předsedkyně spolku Pavla Haidlová. Ostašov si tak 23. dubna bitvu připomene formou přednášek a malým dobovým táborem. "Nebude bitva na těch polích, ale bude tady asi 15 vojáků, kteří budou dělat přednášky, ukazovat boj na blízko a podobně," dodala Haidlová.

V roce 1757 se u Liberce nebojovalo jen v Ostašově, bitevní linie byla tehdy podle Brestovanského dlouhá více než čtyři kilometry. "Opevňovací práce, zázemí armád, jednotlivé střety a ústup vojsk, bezprostředně související s bitvou u Liberce, probíhaly také na katastrech dalších městských čtvrtí, jako Karlinky, Růžodol, Františkov, Dolní Hanychov, Janův Důl, Nové Město i Vesec," vysvětlil Brestovanský. Archa 13 chce proto rekonstrukcí 22. a 23. dubna oživit doslova celé město. "Na Kailově vrchu budou dělostřelci, kteří tam skutečně byli, na Nerudově náměstí postavíme vojenský lazaret a před radnicí velitelský stan," doplnil Pimek.

Autoři | Foto Jan Vrabec

Štítky Liberec, Ostašov, rekonstrukce, Sedmiletá válka, Noemova archa, Armáda Rakouska

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukcí bitvy z roku 1757 bude žít letos celý Liberec  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.