Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Práce na revitalizaci teplárenské sítě v Jablonci začnou o měsíc později

Práce na druhé etapě revitalizace teplárenské sítě v Jablonci nad Nisou začnou až v květnu. Původně se počítalo s jejich zahájením už v dubnu, příprava se ale protáhla, řekl ředitel Jablonecké energetické Petr Roubíček. Projekt za 120 milionů korun umožní ještě letos na podzim na nové zdroje tepla a teplé vody napojit 2250 domácností a zhruba 50 institucí, jako jsou úřady nebo školy. Zároveň bude možné ukončit provoz velké výtopny na Brandlu.

Důvodem posunu na květen jsou podle Roubíčka delší povolovací řízení, po zkušenostech z první etapy nastaly totiž v projektech změny. "K těm největším patří rozdělení zdroje v Liberecké ulici na dva. Část jeho výkonu se přesunula do ulice U Balvanu blíž k odběratelům," řekl Roubíček. Přesunula se i kotelna na Žižkově Vrchu. "Původní návrh byl utopený pod domy, takže by tam musel vyrůst ohromně vysoký komín, takže jsme ho posunuli úplně nahoru na nejvyšší místo," popsal změnu ředitel Jablonecké energetické. Podobně se podle Roubíčka přesunula kotelna z ulice Na Čihadle do Gymnázia Dr. Randy, které je také výš.

Jablonec už má za sebou první etapu revitalizace. Na nové zdroje tepla bylo loni v říjnu přepojeno 1650 domácností a 20 institucí, jako jsou úřady či školy, a také bazén v lokalitách Mšeno, Šumava a Paseky. Výstavba čtyř nových plynových kotelen na místě bývalých výměníků stála 95 milionů korun, zhruba 60 procent zaplatila Evropská unie. Také pro druhou etapu žádá Jablonecká energetická evropské dotace. "Předběžná žádost předpokládá dotaci do výše 42 milionů korun," doplnila mluvčí společnosti Lenka Vrátná. Zda firma s žádostí uspěla, ale bude jasné až koncem roku.

Revitalizace zastaralé a ztrátové teplárenské sítě v Jablonci umožnila snížit ceny tepla ve městě. Ještě v roce 2013 platily domácnosti 807 korun za gigajoule a teplo ve městě patřilo k nejdražším v zemi. Vysoké ceny byly hlavním důvodem, proč přišla teplárna v minulých letech o více než polovinu odběratelů z řad domácností. Aby zabránila rozpadu soustavy, rozhodla se jablonecká radnice odkoupit většinový podíl v teplárně od MVV Energie CZ za 203 milionů korun a cenu za gigajoule pro odběratele snížila na 698 korun. Odběratelé napojení od podzimu na nové kotelny platí ještě méně. Podle Vrátné se cena pohybuje od 620 do 650 korun za gigajoule.

Autoři | Foto Jablonecká energetická

Štítky Jablonec nad Nisou, revitalizace, teplo, kotelna, Brandl, Evropská unie, Žižkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Práce na revitalizaci teplárenské sítě v Jablonci začnou o měsíc později  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.