Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Liberec chce investovat 155 milionů korun do rekonstrukce, koupě a výstavby bytů

Liberec chce s pomocí evropské dotace investovat zhruba 155 milionů korun do rekonstrukce, koupě a výstavby bytů pro sociální bydlení. Získat tím chce dalších 100 bytů. Novinářům to řekl náměstek pro sociální oblast Ivan Langr (Změna pro Liberec).

"Potřebujeme kapacitu rozšiřovat. Naše bytová politika je spíše pasivní, nemáme žádný prázdný byt a obsazujeme jen to, co se uvolní," řekl Langr. Stotisícový Liberec má k dispozici zhruba 1200 bytů, drtivá většina z nich je ale obsazená. "Měli bychom mít rezervu pro krizové případy, tu my nemáme absolutně žádnou," uvedl náměstek.

Liberec má od loňska novou bytovou koncepcí, podle ní jsou volné byty přidělovány jen žadatelům v tíživých životních situacích. Cílem je pomáhat zejména skupinám obyvatelstva, které nejsou schopny najít ubytování v soukromém sektoru. Při přidělování městských bytů mají proto přednost nízkopříjmové rodiny s dětmi, lidé žijící v nevyhovujících podmínkách, lidé ohrožení sociálním vyloučením nebo se zdravotním handicapem. Podle analýzy, kterou si město nechalo loni vypracovat, je sociálním vyloučením ohroženo 6000 až 7000 obyvatel stotisícového města. Před dvěma lety jich byly 4000.

Peníze na zvýšení kapacity pro sociální bydlení se pokusí město získat z Integrovaného regionálního operačního programu. Pokud uspěje, podíl města by byl asi 23,5 milionu korun. Radnice plánuje, že v rámci projektu opraví 30 prázdných městských bytů, které nemůže nabízet k pronájmu s ohledem na jejich nevyhovující technický stav. Dalších 70 bytů chce město postavit nebo odkoupit.

Nové byty si město nechalo naposledy postavit před osmi lety v souvislosti s mistrovstvím světa v klasickém lyžování v roce 2009. Výstavba 254 bytů v sedmi domech v Zeleném Údolí stála bezmála 430 milionů korun. Nejprve posloužily byty k ubytování účastníků šampionátu, poté se do nich nastěhovali senioři, lidé se zdravotním handicapem či sociálně slabí.

Štítky Liberec, Ivan Langr, stavba, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Monika Švarcová

A to bude pro postižené nebo cigánský nemakačenka? Už několikátá jejich generace jenom stojí s nataženou rukou a co po nich zůstane, třeba Kovák v Chrastavě, názorná ukázka toho, jak si váží státních darů!!!

Středa, 30. března 2016, 07:22Odpovědět

Liberec chce investovat 155 milionů korun do rekonstrukce, koupě a výstavby bytů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.